|

Hoe anticiperen op de komende veranderingen op de Belgische arbeidsmarkt?

Afgelopen januari verscheen het tweejaarlijkse rapport Future of Jobs 2025, uitgevoerd door het World Economic Forum (WEF).

Het rapport gaat in op hoe werkgevers verwachten dat jobs, en de daarvoor benodigde vaardigheden, zich de komende vijf jaar zullen ontwikkelen. Verder wordt ingeschat wat de impact zal zijn van sociaaleconomische en technologische trends op de werkplek van de toekomst.

Benieuwd? Lees snel verder!

Inhoud van het onderzoek

De vijfde editie van dit onderzoek geeft ook inzicht in de strategieën die organisaties zullen volgen bij de noodzakelijke transformatie van hun organisatie en personeelsbestand.

Meer dan 1.000 grote werkgevers wereldwijd, verspreid over 22 sectoren met gezamenlijk ruim 14 miljoen werknemers, werkten aan het onderzoek mee.

Wil je het hele rapport lezen kan dat hier. Geen tijd om 290 pagina’s door te nemen? We get you!

In dit artikel vind je de belangrijkste punten in onze ogen.

De jobs van morgen

Eén ding is zeker: de arbeidsmarkt van morgen ziet er heel anders uit dan die van vandaag. Er gaan jobs verdwijnen, maar er komen andere jobs voor terug. Dit geldt voor maar liefst 22% van alle jobs! Er zijn drie belangrijke factoren die daar invloed op hebben:

1

Technologische innovatie

Rollen zoals Big Data specialisten, FinTech engineers en AI-specialisten zijn in absolute opmars. Ook cybersecurity-profielen en softwareontwikkelaars zien een sterke groei.

2

Duurzaamheid

De groene transitie creëert massaal kansen in hernieuwbare energie, energieopslag en milieubeheer.

3

Demografische verschuivingen

Door vergrijzing groeit de vraag naar zorgprofessionals, terwijl economische veranderingen zorgen voor meer banen in bezorgdiensten, retail en de bouw.

Skills die het verschil maken in 2025

Belangrijkste skills volgens organisaties

Opvallend is dat in deze digitale wereld vooral de human skills, die te maken hebben zelfredzaamheid en samenwerken, prominent in de top 10 staan. Begrijpelijk in onze hectische, snel veranderde wereld. Het kunnen terugvallen op je persoonlijke kompas en persoonlijk leiderschap is cruciaal om staande te blijven en succesvol te zijn! Hier hoort ook een hoge ‘snapsnelheid’ (analytische vermogen) en een groot probleemoplossend vermogen (creativiteit) bij.

Bovenal: continue ontwikkeling

Essentieel hierbij is dat deze skills geen statische checklist vormen, maar kenmerken van medewerkers die wendbaar zijn en zichzelf continu ontwikkelen. Juist deze dieperliggende houding en competenties bepalen hoe goed jouw organisatie zich kan aanpassen aan verandering.

Ormit Talent

Bij Ormit Talent staan juist deze menselijke én technische vaardigheden centraal. Zo bouwen we talent dat vandaag direct waarde toevoegt én voorbereid is op morgen.

Wat is nieuw ten opzichte van 2023?

Sinds het vorige rapport zijn vooral leiderschap, sociale invloed en digitale vaardigheden zoals AI en Big Data sterk in belang toegenomen. Belgische bedrijven leggen daarnaast duidelijk meer nadruk op milieubewustzijn (75%) en talentmanagement (69%) vergeleken met het globale gemiddelde.

Belgische bedrijven

Wat zijn momenteel hun grootste uitdagingen?

 

  • Gebrek aan kandidaten met toekomstbestendige vaardigheden.
  • Moeilijkheden om talent duurzaam te betrekken en te behouden.
  • Leiderschap dat onvoldoende inspeelt op veranderingen.
  • Regelgeving die innovatie en flexibiliteit beperkt.

 

De sleutel ligt niet alleen in het vinden van geschikte kandidaten, maar vooral in het creëren van een werkomgeving waarin jong talent zich thuis voelt en groeit.

Door leiderschap en cultuur doelgericht aan te passen, kun je deze uitdagingen grondig aanpakken.

Bridge the gap.

Succesvolle organisaties zetten volgens het rapport in op:

  1. Gerichte reskilling en upskilling trajecten. (85%)
  2. Versnelde automatisering van processen. (73%)
  3. Werving van nieuw talent met toekomstgerichte skills. (70%)
  4. Technologieën die het team versterken en ondersteunen. (63%)

Ook welzijn en persoonlijke ontwikkeling blijven essentieel:

  1. Gezondheid en welzijn prioriteren. (64%)
  2. Aantrekkelijke ontwikkeltrajecten aanbieden. (63%)
  3. Interne carrièremogelijkheden stimuleren. (62%)

Zet de volgende stap met Ormit Talent

Toekomstgerichte organisaties bouwen op mensen die niet bang zijn van verandering.


Bij Ormit Talent geloven we dat jong talent, met hun nieuwsgierigheid en groeimentaliteit, dé sleutel vormt tot duurzame innovatie. Daarom investeren we diepgaand in hun leervermogen en persoonlijk leiderschap om wendbaarheid te verankeren.

Wil je ontdekken hoe onze talenten ook bij jullie het verschil kunnen maken?

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs:

Waarom ervaring alleen niet voldoende is

Ervaring is waardevol, maar jong talent en een ‘rookie mindset’ houden je scherp. Ontdek hoe frisse ideeën en nieuwsgierigheid je bedrijf vooruit helpen!

Wil Generatie Z te snel te veel?

Het balanceren van de ambitie van Generatie Z met de behoefte aan geduld en groei op de werkplek levert uitdagingen op. Ontdek praktische inzichten over het managen van Generatie Z.
Ormit Talent viewpoint

Een traineeship lanceren? Maak impact met een Ormit Talent.

Nieuwe medewerkers die impact maken, komen niet zomaar aankloppen. Ormit Talent heeft alles in huis om jong talent aan te trekken dat verandering brengt binnen jouw organisatie.