|

Multinational of start-up?
Die keuze is aan jou!

Welk bedrijf kies je? Groot of klein? Een multinational of een start-up? Dat kan alleen jij beslissen. Op basis van je voorkeuren. Je persoonlijkheid. Je dromen en toekomstplannen.

Tijd om even in de spiegel te kijken. Start met persoonlijke reflectie. Schrijf je jobeisen neer. Vergelijk ze met de karakteristieken van deze bedrijven.Om je wat tijd te besparen, vatten wij de grootste verschillen hieronder voor jou samen. No judgement from our side, just FYI. 😉

De organisatiestructuur

Meeting

Klein of groot. De organisatie is anders, toch? Jup! In een multinational zijn de zaken meestal een beetje complexer. De grootte brengt duidelijke structuren, processen en hierarchie met zich mee. En support services (HR, IT, Finance, …) waar je altijd op kan terugvallen. De perfecte plek voor jonge talenten die support belangrijk vinden bij de start. En wat met verandering? We gaan er niet om liegen, het zal zeker een uitdaging zijn. Maar veel multinationals hebben hun way of working veranderd. Agile klinkt wellicht bekend in de oren? 😊

Start-ups hebben veel minder werknemers. En dus minder complexe processen en structuren. Met de nood aan autonomie en flexibiliteit als gevolg. Voor sommige jongeren zelfs een tikkeltje té veel. HR, Finance, IT? Maakt wellicht ook deel uit van jouw rol. Google wordt je nieuwe beste vriend. Klaar om er meteen in te vliegen?

Jouw ontwikkeling

Natuurlijk ontwikkel je je in beide, maar op verschillende manieren. In een multinational zal je veel on-the-job. Maar hier zijn ook nog tal van andere opportuniteiten om jezelf te ontwikkelen. Databases vol trainings. Slimme collega’s die hun ervaring met jou delen. Goede en slechte voorbeelden, zonder twijfel. 😉 Je krijgt de tijd om je in te werken en je eigen leiderschapsstijl en werkmethode te ontdekken. In no time word je hier een expert! Of generalist, als dat je voorkeur heeft. En dan is er natuurlijk interne mobiliteit om te blijven groeien!

In een start-up leer je vooral door het simpelweg te doen. Je moet in het diepe springen en leren zwemmen. Beetje zoals een crash course waarbij je snel en veel zal leren. Op vlak van technologie, innovatie, ondernemerschap, … Het perfecte ontwikkelingstraject voor de ‘doeners’ onder ons. En dit binnen en buiten je rol. Een expertenrol is hier dus moeilijker.

Je collega’s

Ormit Talent trainees

In een multinational heb je natuurlijk meer collega’s. En je relatie met hen zal ook anders zijn. Opnieuw, helemaal aan jou om te gaan voor wat jij verkiest!

Zoek je een multiculturele omgeving? Een multinational is jouw place to be! Jouw wegen zullen kruisen met verschillende culturen en achtergronden. Van België of elders. En wie weet… Ga je zelfs reizen voor je werk! Je talenkennis en internationale netwerk krijgen zonder twijfel een énorme boost !

Een klein en close team? Ook dat is zeker mogelijk als je kiest voor een multinational. Maar dan vooral met je eigen team. Terwijl je in een start-up echt iedereen zal kennen. En waarschijnlijk met elk van hun zal samenwerken. Met informele momenten om nog meer te connecteren. BFF’s as they say.

Jouw impact

Impact is mogelijk in beide, maar de snelheid en visibiliteit zijn verschillend. In een multinational kruis je meerdere procedures en managers om dingen te vernieuwen. Meestal zal het hier trager verlopen, maar krijg je een groter budget en betere ondersteuning om het te lanceren. Met hun marktaandeel, zal je op het eind een grote impact hebben op het bedrijf en de markt.

In een start-up is innovatie onderdeel van je job. Nieuwe ideëen zullen sneller gelanceerd kunnen worden en impact is vaak sneller zichtbaar. Maar tijd, budget en klanten vormen vaak een hindernis. Als onderdeel van een nieuwe organisatie kan je alleen maar hopen dat de doelgroep positief reageert. Teleurstellingen horen hier jammer genoeg ook bij.

Tijd om een lijstje te maken van de pro’s en con’s. Onthoud, alleen jij kan kiezen op basis van persoonlijke reflecties. En maak het niet te zwaar, jouw keuze staat niet vast voor altijd. Switchen kan altijd. Wist je trouwens dat er programma’s zijn ontwikkeld om zoiets voor jezelf te ontdekken. Een traineeship bijvoorbeeld? 😉

Lees meer

De voordelen van een Ormit Talent traineeship

Een Ormit Talent traineeship is de beste keuze aan het begin van je carrière. Waarom? Ontdek onze 5 onderscheidende factoren.

Supply Chain Traineeship @ ArcelorMittal

Een job voor een knappe kop. Supply chain gaat over veel meer dan depots en vrachtwagens. Het draait om eco, digital en change. Om plannen smeden en tekenen voor de supply chain van morgen. Choose change

Trainee in an online meeting

Clash of the ships: stage vs traineeship

Een traineeship of een stage? Beide lijken hetzelfde, maar ze zijn totaal anders. Ontdek hier waarin.