|

Leiderschap… welke vlag dekt de lading?

Ormit Talent zoekt naar de leiders voor de toekomst. Jonge talenten die alles in zich hebben om succesvolle leiders te zijn. Maar wat is een succesvol leider? Leiderschap is een vlag die vele ladingen dekt. Onze uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van leiderschap, heeft ons heel wat inzichten gegeven.

We hebben er zelfs een leiderschapsmodel rond gebouwd. Ontdek hier wat volgens ons de essentiële aspecten zijn van goed, succesvol leiderschap.

Ons leiderschapsmodel bestaat uit 5 pijlers.

5 aspecten die volgens ons noodzakelijk zijn, als je een succesvol leider wil zijn.

Om te beginnen…

moet een leider verbinding kunnen maken. Op verschillende niveaus. Kunnen connecteren met jezelf, met anderen, met groepen, met organisatie, … Nee, we zijn geen boomknuffelaars die samen van Kumbaya gaan zingen rond het kampvuur. Al zijn boomknuffelaars perfect welkom bij Ormit Talent!

Verbinding kunnen maken met jezelf en anderen, gaat over eerlijkheid. Loyaal en betrouwbaar zijn. Het standpunt van de ander kunnen zien. Je in de plaats van de ander kunnen zetten. Op die manier boekt een leider resultaten. Niet alleen. Maar samen met anderen (medewerkers, collega’s, klanten, partners). Dus, vergeet niet: “Het scoren van een contract begint bij persoonlijk contact!”

Een leider heeft ook kennis van zaken.

Gooi die cursussen dus niet zomaar weg! En ja, blijf die lessen maar met aandacht volgen. Als leider, is het namelijk belangrijk om ook een zekere expertise te hebben. Dat je weet hoe de vork aan de steel zit. Hoe kan je anders weten wat nodig is om je doel te bereiken? Als je voldoende kennis en expertise hebt, krijg je ook het respect van je medewerkers, collega’s, klanten en partners.

Nu, die cursussen bijhouden zal niet volstaan. Kennis en vaardigheden veranderen constant. Wat vandaag nieuw is, is morgen misschien al voorbijgestreefd. Een goed leider weet dat het leren nooit stopt. Je kennis zal nooit een afgewerkt product zijn. “Always be a work in progress!”

Het managen van processen gaat over dingen gedaan krijgen.

Een goede leider is in staat een project naar een succesvolle implementatie te brengen. Door het werk op een goede en efficiënte manier te organiseren. En dan hebben we het niet alleen over ToDo-lijstjes of werkschema’s.

Succesvolle leiders hebben en houden een goed overzicht. De fameuze helicopter view. Ze houden de belangrijkste stakeholders dichtbij en volgen processen goed op. Leiders hebben een plan. Ze zijn voorbereid. En net zoals bij het sporten, bereiken ze graag het doel. Dus denk eraan: “Een goed voorbereid persoon is er 2 waard!”

De wereld draait door en blijft veranderen.

Die externe ontwikkelingen kunnen vertalen naar je eigen organisatie is ontzettend belangrijk. Think and act outside-in om het eens in het Engels te zeggen. Op de hoogte blijven van nieuwe trends, technologische ontwikkelingen in het oog houden, de nieuwste inzichten en ontwikkelingen van nabij volgen. Niet alleen je kleerkast moet “up-to-date” blijven dus.

Die externe ontwikkelingen moet je wel niet enkel ondergaan. Je hebt er ook invloed op. Door de visie van je organisatie te gaan delen. Door in dialoog te gaan. Door nieuwsgierig te zijn en blijven. Nieuwsgierige curieuzeneuzen. We vinden ze top! We zeggen dan ook niet zomaar “Curiosity only killed the cat”

 

Ten slotte…

Last but not least, weet je wel. Persoonlijk leiderschap. Zoals je ziet staat het centraal in ons model. Het is de lijm die de 4 andere elementen bij elkaar houdt. Bij Ormit Talent gaan we mensen selecteren op hun persoonlijk leiderschap.

Voldoende zelf-kennis en zelf-inzicht hebben: wie ben ik ? wat wil ik? wat kan ik? Leergierig zijn en werken aan persoonlijke ontwikkeling. Het lef hebben om keuze te maken. En dan ten volle achter die keuze te staan. Iedereen heeft dat persoonlijk leiderschap in zich. Het moet alleen op tijd en stond gevoed worden. Het heeft een omgeving nodig waar het kan groeien. Laat Ormit Talent nu net zo een omgeving zijn.

Curious for more? Ontdek onze andere blogs

Trainee in an online meeting

Clash of the ships: stage vs traineeship

Een traineeship of een stage? Beide lijken hetzelfde, maar ze zijn totaal anders. Ontdek hier waarin.

De voordelen van een Ormit Talent traineeship

Een Ormit Talent traineeship is de beste keuze aan het begin van je carrière. Waarom? Ontdek onze 5 onderscheidende factoren.
Presentation by trainees

Is performance coaching jouw ding?

Download de 10 belangrijkste voordelen van performance coaching. Weet je nog niet precies wat performance coaching inhoudt: we leggen het uit in dit artikel.

Multinational of start-up? Die keuze is aan jou!

Een job in een multinational of een start-up? Wij hebben de belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet om je te helpen bij jouw beslissing!