|

Gen Z in je team: wat moet je weten

“Snap ik niet, waarom werken ze niet gewoon op onze manier? Dat is toch veel efficiënter?” – gen Z’er 

Werkomgevingen voor gen Z en gen X liggen mijlenver uit elkaar, soms tot misverstanden en conflicten leidend. Maar deze verschillen zijn van onschatbare waarde voor bedrijven. Ontdek hoe je vlot kunt samenwerken met de jonge generatie met deze 5 waardevolle tips! 

01

Waarom gen Z je telefoontjes ontwijkt

Bellen is enkel voor urgencies of voor persoonlijke gesprekken. Heb je snel informatie nodig?  

Stuur liever een chatbericht via WhatsApp of Slack voor snelle informatie. Gen Z wil zelf beslissen wanneer ze reageren. 

Quote gen Z’er: Bellen is net alsof je de telefoonlijn wil oversteken om net voor mijn neus te komen staan. Wacht af tot het jouw beurt is, ik bepaal wel wanneer ik bij je terug kom.” 

02

ChatGPT als persoonlijke assistent voor gen Z

Gen Z is het gewoon om heel snel te gaan. Zitten ze vast op hun werk? Chat GPT staat al open voor een antwoord. Ze zijn dan ook extra gevoelig voor tijdverlies. Is deze meeting echt nodig of had dit met een mail opgelost kunnen zijn? Ben je te laat voor een call? Stuur een whatsappje. Moet je een nieuw proces of tool uitleggen? Een paar printscreens in een shared document of een schermopname geven de ruimte aan de ontvanger om dit in te plannen wanneer het voor hen past. 

03

Feedback à la Netflix: gen Z stijl

Eerlijkheid is waardevol voor gen Z, persoonlijke ontwikkeling staat hoog op hun lijst. Wekelijkse een-op-eens helpt bij uitdagingen en samen oplossingen vinden. In plaats van complexe 360-graden peer-reviews, kun je het Netflix-model omarmen.  

Feedback wordt vaak en direct gegeven. Gebruik de “start-stop-continue”-methode om specifieke punten te benoemen die goed gaan en waar verbetering nodig is. Dit helpt jongere collega’s hun aanpak aan te passen en hun volledige potentieel te benutten. 

04

Gen Z ontwikkelen: gids voor groei

Ontwikkeling is cruciaal voor jonge professionals. Benoem de stappen die ze moeten zetten en bied ondersteuning aan (opleiding, mentorschap, trainingen) om die groei te bevorderen. Je bouwt niet alleen sterke intergenerationale banden, maar je laat jong talent ook zien welke stappen ze kunnen zetten om te groeien. Dit toont dat je als bedrijf waarde hecht aan hun carrière. Onderschat niet de behoefte van gen Z aan erkenning en validatie.

Ormit Talent trainees
05

Gen Z’s werkfilosofie vs werkplekrealiteit

Deze generatie vindt dat het leven te kort is om te leven voor hun werk. Ze zijn 24/7 digitaal geconnecteerd, waardoor ze het moeilijker vinden om een lijn te trekken tussen hun privé- en werkleven. Omdat werken nieuw voor ze is, kunnen ze de werklast moeilijk inschatten. Wees hun mentor en deel hoe je werk en privé in balans houdt. 

“Leven te kort voor saai kantoor”gen Z persectief

Creëer een gezonde omgeving en wees menselijk, zodat je team dit ook is. Via voorbeeldgedrag toon je dat de werkomgeving niet giftig, discriminerend of respectloos is, maar een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Herhaal dit regelmatig. Een blije werknemer is een productieve en loyale werknemer. 

Gedreven talent inspireert andere collega’s en maakt echt het verschil Ben je jong of ervaren en wil je tips om effectief met verschillende generaties samen te werken? Download hier enkele concrete takeaways voor een harmonieuze samenwerking! 

Tijd voor actie!

Gedreven talent inspireert andere collega’s en maakt echt het verschil

Ben je jong of ervaren en wil je tips om effectief met verschillende generaties samen te werken? Download hier enkele concrete takeaways voor een harmonieuze samenwerking! 

 

Wil je zelf de leiding nemen en tegelijkertijd hulp krijgen bij het aantrekken van de juiste talenten?

Dan is deze gratis cursus voor jou! 

Ontbreekt het je aan tijd of kennis om je talentstrategie uit te bouwen? Ontdek hoe Ormit Talent indrukwekkende impactmakers vindt, ontwikkelt en levert. Plan een vrijblijvend gesprek met een van onze collega’s hieronder.

Algemene contactgegevens