|

Generatie-synergie: succesvol samenwerken met Gen X

“Resultaten tellen meer dan woorden. Toon eerst wat je kunt, voordat je hoge verwachtingen uitspreekt.” – Quote van een Gen X’er 

Samenwerken met Gen X kan uitdagend zijn voor jong talent. Ontdek met deze 5 tips hoe je effectief kunt samenwerken en de generatiekloof kunt overbruggen. 

01

Collega’s als leermeesters

Chat GPT en TikTok zijn bronnen van informatie, maar je kan hetgeen je daar leert pas inzetten en verder ontdekken op de werkvloer. Ervaren collega’s (Gen X en Boomers) hebben al een pak meer ervaring dan jij. Je hoeft dus absoluut geen schrik te hebben om concreet advies te vragen over topics of projecten. Wees nieuwsgierig, vraag naar de ervaringen en fouten die ze zelf maakten in het verleden en leer van hun aanpak. Dit is de meest effectieve manier om je vaardigheden te verrijken. Als je iets zelf moet uitzoeken, doe je daar vaak veel langer over. 

Ormit Talent Trainees in meeting
02

Aanwezigheid vereist

Om het vertrouwen te winnen en een band te creëren met collega’s van Gen X, moet je naar kantoor komen. Zeker in het begin, wanneer je nog weinig mensen kent. Met jouw eigen persoonlijkheid en door goed werk te leveren, win je het vertrouwen van jouw collega’s. Krijg je dat voor elkaar? Dan kan je autonomer en meer van thuis gaan werken. Het vergt tijd om deze vertrouwensband te creëren, maar het is nodig voor een goede relatie op lange termijn.  

03

Leer door te luisteren

Stel vragen en luister naar de expertise van jouw collega’s. Eens je bent afgestudeerd, zit er een hoop nieuwe informatie in je hoofd en beschik je over een goede, digitale kennis. Maar onderschat niet hoeveel er nog te leren valt. Hoewel jouw kennis waardevol is, besef dat de generaties boven je jarenlange ervaring en vakbekwaamheid hebben. Sta dus open om van hen te blijven leren en te groeien.” 

04

Proactiviteit & professionaliteit = dubbel win

Bereid je vergaderingen grondig voor en vermijd vakjargon dat specifiek is voor een generatie. Laat zien dat je bereid bent om hard te werken en geef je team het vertrouwen dat ze op jou kunnen rekenen voor ondersteuning. Door deze houding uit te stralen, zend je een positief signaal uit naar je collega’s. Dit resulteert op zijn beurt in een effectievere en productievere samenwerking. Wees een betrouwbare en waardevolle teamspeler die altijd paraat staat om te helpen en bij te dragen aan het succes van het team. Zo smeed je tevens een sterke band met je collega’s. 

Office
05

Los van de draden: actief aanwezig zijn op kantoor

Er zit een groot verschil tussen fysiek aanwezig zijn en écht betrokken zijn. Laat je oortjes bewust niet continu in, dit geeft een helder signaal aan je team dat je openstaat voor communicatie op kantoor. Hierdoor wordt niet alleen de samenwerking gestimuleerd, maar laat je ook zien dat je oprecht betrokken bent. Actieve aanwezigheid betekent niet alleen deelnemen aan gesprekken, brainstormsessies en teamactiviteiten, maar ook actief luisteren, je input geven en laten zien dat je de meningen van je collega’s waardeert.”  

Klaar voor een vruchtbare samenwerking met Gen X?

Lukt het je om deze tips in de praktijk te brengen, dan is het perfect mogelijk om als jong talent een productieve en harmonieuze samenwerking aan te gaan met je oudere collega’s! Maar de állergrootste tip? Combineer hun kennis en ervaring met je eigen unieke perspectieven en vaardigheden en wees verwonderd hoe dit jouw eigen manier van werken positief beïnvloedt!