|

Het kloppend hart van data:

waarom zijn human skills in data zo belangrijk?

De mogelijkheden van data zijn eindeloos … En overweldigend. Als organisatie is het aanlokkelijk om zoveel mogelijk kennis te verzamelen en te laten doorstromen naar andere departementen. Toch biedt dat geen garantie dat je mensen daadwerkelijk met deze inzichten aan de slag gaan. Met luiheid heeft het alleszins niets te maken. Vaak ligt de oorzaak bij de voorbereiding en datapresentatie. Want net zoals iedere afdeling een eigen jargon hanteert, vormen ook data een aparte taal in je organisatie. Om die vertaalslag te maken, zijn heel wat human skills nodig.

Begrijp de doelstellingen van data 

Over de voordelen van een data-driven organisatie werd al veel gezegd en geschreven. Data bieden een rationeel tegenwicht voor business op buikgevoel. Ze helpen je als manager betere beslissingen maken. Data zijn legio. Je kan er honderd verschillende kanten mee op. Alvorens aan de slag de gaan is het dus essentieel om eerst de doelstellingen en noden van je bedrijf en teams goed te capteren. Welke business data zijn waardevol voor wie? Dat is de hamvraag. Ontdek nu ook wat data science allemaal inhoudt, hoe het gedefineerd wordt en wat de voordelen zijn hier.

Datavisualisatie op mensenmaat

Na de nodige data bewerkingen is het minstens zo belangrijk om te weten hoe je die informatie begrijpelijk maakt voor anderen. Je mensen moeten zonder omwegen aan de juiste data geraken. En dat kan met het presenteren en visualiseren van data op mensenmaat. Vergelijk het gerust met een boormachine. Iedereen begrijpt waarom en hoe je een boor gebruikt, maar niemand die de technologie erachter kent. De tool moet dus voldoende intuïtief zijn zodat iedereen ermee aan de slag kan.

Welke vijf human skills zijn essentieel voor dataprofielen?

Om te garanderen dat de business aan de slag gaat de data die voor handen is, zijn deze 5 human skills essentieel voor je data werknemers.

01

Nieuwsgierig

Of curious perseverance om een fancy woord te gebruiken. Het gaat daarbij vooral over een leergierige mindset en het doorzettingsvermogen om te blijven zoeken. Deze skill is een absolute must in het vinden van een oplossing op maat van de vraag.

02

Communicatief

Hoe je een boodschap zo efficiënt mogelijk overbrengt, wordt bepaald door wie je ontvanger is. Een dataspecialist heeft misschien genoeg aan een half woord, maar een dataleek heeft nood aan extra toelichting.

03

Kritisch

Data talent neemt geen genoegen met kant-en-klaar antwoorden. Ze analyseren informatie op een kritische manier en durven gerichte vragen stellen om de doelstellingen scherper in kaart te brengen.

04

Zelfbewust

Sterke data profielen willen naar de beste versie van zichzelf groeien. Ze begrijpen dat input en feedback van anderen goud waard zijn.

05

Coöperatief

Data translators werken vaak multidisciplinair. Ze moeten dus goed blenden in een team en hulpvaardigheid tonen naar collega’s toe.

Wil je meer weten over de kracht van human skills in data?

Beluister dan de podcast met Jannes Baert en Michiel Bonte over hoe deze vaardigheden het verschil maken in de war for talent.