|

Leren en ontwikkelen in uw organisatie: Doe-het-zelf of rondkijken?

Als het op leren en ontwikkelen aankomt, duikt het klassieke dilemma op: geven we zelf training of moeten we een beroep doen op een externe partner? We hebben een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat u een betere beslissing kunt nemen!

Het zelf doen

  • Kostenneutraal – mogelijkheid om opleidingen op te zetten met een beperkt budget
  • Gemakkelijk om interne kennis te formaliseren – bv. technische opleidingen
  • Vaak concrete voorbeelden & case studies
  • Geen noodzaak om de controle uit handen te geven aan een extern bedrijf – geen vertrouwensproblemen
  • Betere afstemming op en aansluiting bij de bedrijfscultuur – dit kan zowel positief als negatief zijn

Werken met een externe partner

  • Houd de focus op uw kernactiviteiten – niet op training & ontwikkeling
  • Omarm de outside-in mentaliteit: nieuwe visies op uw manier van werken en innovatie
  • Onafhankelijkheid – neutraliteit – zekerheid
  • Tijdsefficiëntie – besteed uw tijd aan bedrijfskritische projecten
  • Hogere betrokkenheid van werknemers & ambitieuze doelen stellen

Rondkijken …

Allereerst zou het inschakelen van een externe organisatie en hun ervaring/expertise net iets voor u kunnen zijn. Als organisatie kunt of moet u niet in alles een expert zijn. Wanneer u uw mensen moet opleiden in een zeer specifiek domein dat specifieke kennis vereist, doe dan een beroep op de experts! U wilt dat uw mensen stappen zetten in hun leiderschapsvaardigheden? Ga dan op zoek naar een bedrijf dat daar zijn core business van heeft gemaakt. Leren van specialisten is vaak de manier om ervoor te zorgen dat uw trainingen van een professioneel niveau zijn en in lijn liggen met de laatste inzichten en ontwikkelingen.

Organisaties zitten ook vaak vast in hun manier van werken. ‘Zo doen we dat hier nu eenmaal’ is misschien wel dé killer phrase voor elke innovatie. Een ander voordeel van het inbrengen van het “buitenperspectief” in uw trainingen, is dat de externe partij gebruikt kan worden om de status quo van uw organisatie ter discussie te stellen. Hun onafhankelijke en onbevooroordeelde blik kan nieuwe manieren van werken laten zien en een frisse wind laten waaien door de organisatie en uw collega’s. Bijkomende bonus: het feit dat een externe partner neutraal is, kan ook een omgeving garanderen waarin mensen zich veiliger voelen om hun meningen en ideeën te delen.

Er zijn ook enkele praktische voordelen aan het gebruik van externe trainers. Het creëren en ontwikkelen van interne trainingen is erg tijdrovend en vraagt veel investering van uw mensen. Door gebruik te maken van externe trainers komt veel tijd vrij om te focussen op de core business of kritische taken van uw organisatie. Medewerkers hebben ook verschillende trainingsbehoeften en wachten tot een groep groot genoeg is om een bepaalde training te volgen is niet altijd mogelijk. Externe partners kunnen deelnemers uit verschillende organisaties toelaten, zodat u uw mensen kunt sturen wanneer het hen het beste uitkomt. Bovendien hebben de deelnemers bij het gebruik van externe trainers vaak hogere verwachtingen en stellen ze ambitieuzere leerdoelen. Niet alleen zijn de deelnemers nieuwsgieriger, maar het creëert ook meer betrokkenheid en commitment om de inzichten van de training “op de werkvloer” te implementeren.

 

… vs DIY

Dit betekent niet dat er geen voordelen zijn aan het zelf ontwikkelen van trainingen. Interne trainers hebben vaak een beter zicht op wat er leeft in de organisatie. Ze kennen de bedrijfscultuur en kunnen de inhoud van een training beter koppelen aan de realiteit van het bedrijf. Ze kunnen echte cases en verhalen vertellen op basis van hun eigen herkenbare ervaringen.

Het gebruik van interne trainers kan ook de voorkeur genieten wanneer u kritische kennis en competenties in de organisatie wilt overdragen. Uw trainers zijn dan de betrouwbare specialisten die de continuïteit waarborgen, en zij zorgen ervoor dat de (vaak technische) kennis die uw product of dienst uniek maakt, in huis blijft.

Bovendien is het niet eenvoudig om vertrouwen te stellen in een externe partij voor het opleiden van uw medewerkers. U legt de ontwikkeling van uw mensen immers in handen van mensen die u misschien nog niet echt kent. Hoe weet u zeker dat de inhoud die deze externe partner aanbiedt, in lijn is met uw visie? Hoe kunt u er zeker van zijn dat een externe partner u waar voor uw geld geeft? Dit zijn enkele van de vragen die belangrijk zijn en een belemmering kunnen zijn voor organisaties om externe trainers in te schakelen.

Vraagt u zich na het lezen van dit artikel af hoe trainingen gegeven kunnen worden? De Ormit Greenhouse biedt ontwikkeltrajecten die ownership, samenwerking, leiderschap en zelfreflectie stimuleren.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Meeting

De geheime ingrediënten voor een succesvolle soft-skill training

Hebben uw trainingen wel impact? Als u mensen zou vragen wat ze zich twee weken later herinneren, wat zouden ze dan zeggen? En als u hun gedrag zou observeren, zou u dan veranderingen zien? Hier zijn de 4 elementen die volgens ons nodig zijn om echte leermomenten te creëren die blijven hangen.