|

Jonge talenten en hun stressfactoren bij het kiezen van hun eerste job

Voel je de druk om vroeg succes te behalen? Je bent niet alleen. Veel jonge talenten ervaren stress bij het solliciteren voor de eerste job. Het is belangrijk om te begrijpen welke stressfactoren je belemmeren bij het nemen van een beslissing. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de stressfactoren waarmee jonge talenten worden geconfronteerd bij het kiezen van hun eerste baan. Waarschijnlijk herken je sommige van deze stressfactoren wanneer je in de spiegel kijkt. Dus lees verder en ontdek enkele van onze tips om je stress te verminderen.

De druk van sociale media

Stressfactor

Sociale media-algoritmen zijn ontworpen om je aan het scrollen te houden met alle content. Ze stellen je voortdurend bloot aan het leven van anderen en zetten je aan om dat van jou daarmee te vergelijken. In je laatste jaar van je opleiding wordt dit nog versterkt door LinkedIn… Vrienden en medestudenten delen verhalen over hun eerste banen met mooie onboarding-pakketten en chique functietitels. Misschien twijfel je aan je eerste keuze of maakt het je nog angstiger omdat je nog steeds op zoek bent naar je ‘droombaan’. We noemen het “career FOMO” ūüėČ.

Tip

Wees je bewust van de valkuil van vergelijking en de druk die sociale media cre√ęren om een perfect beeld van jezelf en je carri√®re te presenteren. Als je echt wilt concurreren met anderen, doe dat dan niet met hun best gepresenteerde versies online, maar praat met je leeftijdsgenoten over hun situatie op een eerlijke manier.

 

Nooit helemaal offline…

Stressfactor

Een melding verschijnt en seconden later ben je het al aan het lezen. Je bent voortdurend verbonden met sociale media, het internet, Outlook, … Recruiters weten dat je ‘altijd online’ bent en gebruiken dit in hun wervingsstrategie: online campagnes, LinkedIn-berichten, e-mails, vacaturebanken, jobbeurzen… Deze overvloed aan informatie maakt het nog moeilijker om de juiste keuze te maken bij het solliciteren.

Tip

Wees je bewust van deze constante stroom van informatie en lees alleen de dingen die in lijn zijn met je persoonlijke waarden en doelen. Ja, het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat belangrijk is in een eerste baan voordat je alle informatie tot je neemt. Op deze manier kies je het bedrijf dat echt bij je past. Niet degene met de glanzendste branding.

De to-dolijst van de samenleving

Stressfactor

De samenleving legt tegenwoordig de lat hoog voor jong talent. Van het vinden van een uitstekende baan tot het kopen van een huis tot het stichten van een gezin, … Je rolt waarschijnlijk met je ogen terwijl je dit leest, toch? Deze to-dolijst is voornamelijk gemaakt door mensen dicht bij jou: je ouders en vrienden. Je ouders hebben hoge verwachtingen en drukken je onbewust in een bepaalde carri√®rekeuze, om een bepaald bedrag te verdienen, … En je vrienden? Die waarschijnlijk ook. Ze praten over onrealistische dromen en verwachtingen. Ze delen hun eigen ervaringen met sollicitaties en jobaanbiedingen.

Tip

Hoewel al hun advies kan helpen, durf deze druk van ouders en vrienden opzij te zetten. Stel je eigen carrièredoelen vast en bespreek ze met meer objectieve bronnen, zoals een loopbaanadviseur, als je dat echt wilt. Daarna kun je natuurlijk openlijk praten over je doelen met je ouders en vrienden. Trek je echter niet te veel aan van hun mening.

De behoefte om op te vallen

Stressfactor

Veel externe stressfactoren, dat is zeker. Maar de grootste ben je zelf. Onze snel veranderende digitale wereld heeft je blootgesteld aan een breed scala aan kansen en mogelijkheden. Daarom zoeken veel jonge talenten zoals jij persoonlijke vervulling en een positieve impact in hun carri√®re. Ze willen een carri√®re die impact heeft op de samenleving en het milieu. Een carri√®re waar ze gepassioneerd over zijn en die in lijn is met hun waarden. Allemaal mooie idealen… Maar ook de reden waarom je waarschijnlijk veel druk op deze keuze legt. Je streeft vanaf het begin naar het hoogst haalbare, voelt de noodzaak om meteen de juiste keuze te maken.

Tip

Hoewel we hopen dat je een job vindt die je leuk vindt, geloven we ook dat het onmogelijk is om nu al je droom job te kennen. Onthoud dat je eerste job slechts het begin is van je carri√®re, en je hebt de kracht om van job te veranderen en je passies na te jagen naarmate je ervaring opdoet en ontdekt wat je talenten zijn. Het is prima om het allemaal nog uit te zoeken… Durf te experimenteren en te falen. Je zult je passies onderweg ontdekken! Dat kunnen we beloven.

Nu je op de hoogte bent van de grootste stressfactoren bij het kiezen van je eerste baan en onze kleine tips hebt gelezen over hoe je ermee kunt omgaan, is het tijd om te reflecteren op je waarden, talenten en carri√®redoelen. Maak een weloverwogen keuze. En misschien nog niet voor de droom job, maar in ieder geval zal elke keuze je een stap dichterbij brengen ūüėČ