|

Van student naar professional.

5 tips over hoe je deze overgang succesvol maakt

Eindelijk! Dat diploma waar je zo hard voor gewerkt hebt in de hand. Je hebt zelfs met succes gesolliciteerd voor die job die je carrière zal boosten. Gedaan met feesten en klaar om te groeien!

 

Maar, de eerste stappen op de arbeidsmarkt zijn niet altijd even comfortabel

Je moet werken met mensen die je nog nooit hebt ontmoet. Je weet niet hoe je aan de verwachtingen van je baas kunt voldoen. En daar komt nog bij dat je werkgever misschien niet zo goed gestructureerd is als je had verwacht. Mmmmm, twijfel, frustratie, wat moet je doen?

Hier zijn 5 tips om de overgang naar professional makkelijker te maken…

01

Begin je manager te managen

Je baas heeft je tijd nodig, en dat is oké. Wat niet normaal is, is het dumpen van allerlei taken, deliverables, projecten, … bij jou. Hoewel je de tijd niet echt kan beheren, kan je wel de manier waarop het wordt gebruikt bepalen. En soms heeft je baas gewoon wat hulp nodig om dit te beseffen. Tijd om je manager te managen!

 

  • Vertel je baas wanneer het teveel wordt.
  • Maak je baas bewust van de gevolgen als hij teveel op je schoot gooit. “Ja, ik zou dat tegen die tijd klaar kunnen krijgen, maar dan zal dit later gebeuren…”
  • Zeg niet ja op alles wat je baas vraagt. Onderhandel!
  • Vraag je baas om prioriteiten te stellen wanneer hij je een lijst met taken geeft.

Besteed wat tijd om je manager te leren kennen en zijn verwachtingen te ontdekken. Zo leer je wat hij/zij nodig heeft om in jou te investeren. Geschreven info? Informeer hem/haar via mail. Een goede luisteraar? Organiseer regelmatige één op één gesprekken om je vorderingen toe te lichten. Iedereen komt met een gebruiksaanwijzing. Zelfs de baas! Zorg er dus voor dat je “de handleiding gelezen” hebt. Gelukkig is er geen montage nodig!

02

Koester je innerlijke Hercule Poirot

Om de verwachtingen van je baas te kennen, zal je enkele serieuze vragen moeten stellen: Wat zijn de concrete deliverables die van mij verwacht worden? Op welke manier moet ik je informeren? Hoe vaak zullen we elkaar ontmoeten om de vooruitgang te bespreken? Wie kan ik contacteren voor hulp? Hoe kom ik aan de middelen/informatie die ik nodig heb? Waar vind ik de stakeholders? …

Je manager en teamgenoten zijn zich er niet altijd van bewust dat je dit nog moet ontdekken. Door deze vragen te stellen, motiveer je hen nog meer om de nodige tijd in jou te investeren. En zodra je de antwoorden op al je vragen hebt achterhaald, kun je ‘je kleine grijze cellen’ activeren en teruggaan met een antwoord: “Dit is wat ik kan doen: …”

03

Wees trots op je onwetendheid

“Het groentje” zijn lijkt altijd ontmoedigend. Vooral wanneer je omringd bent door mensen met veel ervaring of een enorm expertise. Hierdoor lijkt je toegevoegde waarde missschien klein. Tijd voor een mindset switch!

 

Het feit dat je onbevooroordeeld naar de dingen kijkt en een fris en nieuw perspectief kunt bieden, is enorm waardevol. Je onervarenheid is ook je kwaliteit! Het is zelfs een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven jonge talenten aanwerven: hun onbevooroordeelde, onbezoedelde blik. Durf dus uit te dagen door “domme” vragen te stellen: Hoe werkt dit? Waarom doe je de dingen op deze manier? Jouw leergierigheid en wil om de organisatie te begrijpen zal anderen uitdagen om over hun aanpak na te denken. Misschien kan je hun zelfs een of twee trucjes leren!

 

04

Ontdek vreemde nieuwe werelden

Starten in een nieuwe organisatie is een kans om een heel andere wereld te ontdekken. Mensen gebruiken een mysterieuze woordenschat. Ze hebben speciale rituelen waar je je niet van bewust bent. En waarom oh waarom hangt er een bordje op de liftdeuren dat je de trap moet gebruiken?

 

Tijd investeren in het leren kennen van de bedrijfswaarden en -cultuur is cruciaal. Dit is nodig om de gevoeligheden van de organisatie volledig te begrijpen. Leer de missie/visie van het bedrijf kennen. Kijk goed naar het organigram. Breng wat tijd door bij de koffieautomaat met je collega’s om te praten over wat zij waarderen in het bedrijf. En vergeet je niet in te schrijven voor het volgende bedrijfsevenement.

05

Wees niet egoïstisch

Op school ontstaat een kader waarin je toewerkt naar bepaalde, vooropgezette mijlpalen: toetsen en examens.  Het grootste deel van het werk moet je zelf doen, en dat alleen. Als je zakt voor een toets of een examen, ben je meestal de enige die daar de gevolgen van draagt (behalve misschien je stamcafé, dat je misschien niet meer zo regelmatig ziet 😉).

Het beroepsleven draait niet om het afleggen van toetsen en examens. Bedrijven verwachten dat je voortdurend resultaten boekt. Deadlines moeten worden gerespecteerd. En dat betekent dat je hier dagelijks naar moet toewerken. En het allerbelangrijkste: je werk heeft een impact op een je team of zelfs de organisatie. Een doel niet bereiken, heeft gevolgen: het veroorzaakt vertragingen, resultaten blijven uit en klanten zijn niet tevreden.

Don’t worry!

Teamwork makes the dream work! Gelukkig heb je je teamleden, andere collega’s en je manager om je hierin te steunen. Alles wordt een teamprestatie. Je aanpassen aan deze “team” mentaliteit en dagelijks presteren wordt je nieuwe levensstijl. Het brengt je op de weg naar succes. Het loont om niet egoïstisch te zijn!

Op zoek naar meer ondersteuning om je overgang naar de beroepswereld te vereenvoudigen? Een traineeship dus!