|

Case Banx:

Boost je verkoop en klantenbeleving met data

Een nieuw product op de markt brengen, is geen nattevingerwerk. Hoe activeer je prospects om voor jouw product te kiezen? Wat zijn hun gebruikerservaringen en op welke manier krik je de klantenbeleving op? Dat bepaal je niet alleen op basis van buikgevoel. Zo hebben commerciële acties vaak meer slagkracht als ze ondersteund worden door data. Ook Belfius begreep dit en versterkte haar powerteam achter de kersverse bankingapp ‘Banx’ met een data-analist van Ormit Talent.

De klant

Banx is het resultaat van een geslaagd huwelijk tussen Belfius en Proximus. De opzet van deze bankingapp is tweeledig: digitaal bankieren zo makkelijk én duurzaam mogelijk maken. Hypersnel betalen via een QR-code, terwijl je de ecologische impact van je aankopen trackt? Met Banx zit de sleutel naar een groenere en bewustere levensstijl gewoon handig in je broekzak.

De vraag van Belfius

Toen Banx pas uit de startblokken schoot, was er weinig kennis over haar gebruikers. De taak van Data Chief Hélène bestond eruit het klantenbestand te analyseren en waardevolle inzichten te vergaren om de sales en klantenbeleving te optimaliseren. Met deze learnings wilde het management meer data-driven beslissingen nemen.

 

Onze aanpak

#01 Capteren

Data-analytics en dialoog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In eerst instantie was het belangrijk om de vragen van de stakeholders kritisch onder de loep te nemen. Vanwaar komt deze vraag en wat wordt er precies verwacht? Die info was leidend in het bepalen van de juiste analysestrategie en -methode.

#02 Analyseren

In een volgende fase verzamelde data talent Hélène de nodige data uit verschillende bronnen en voerde hier, met de voorkennis van het vraaggesprek, gerichte analyses op uit. Hiervoor maakte ze vooral gebruik van Adobe Analytics, Python en SQL.

#03 Presenteren

De belangrijkste inzichten uit de data-analyse werden gevisualiseerd en gepresenteerd aan de stakeholders. Daarbij werd ook meteen nagedacht over de vertaalslag naar de praktijk. Data krijgt pas business value als er concrete acties aan gekoppeld worden.

Het resultaat

 

Het management ging meteen met de learnings aan de slag om het aanbod van Banx te finetunen en hun marketingacties voor de komende maanden uit te stippelen. Intussen blijven zij zoeken naar voortdurende verbeteringen via deze manier van inzicht vergaren. De case van Banx is op die manier een mooi voorbeeld in hoe data bijdragen aan een performantere en vooral menselijkere dienstverlening.

Op zoek naar datatalent of klaar om er zelf een te worden?

Ontdek onze datatalenten of solliciteer voor onze data traineeship.