|

Case Vinçotte: Hoe Camille een frisse wind liet waaien door haar opdracht bij Vinçotte

Alles is onder controle. Althans volgens Vinçotte, een onderneming uit Vilvoorde die gespecialiseerd is in efficiëntie en veiligheid op de werkvloer, van inspectie tot opleiding. Dat is een mooie baseline, als we er ooit één gezien hebben. Maar wat meer is, is dat dit bedrijf zijn woorden ook echt waarmaakt. Momenteel werken ze aan ‘Vinçotte 3.0’, waarbij alle bedrijfsprocessen van Vinçotte draaien zonder de minste hapering. Deel van het projectteam: Ormit Talent Camille Dils.

Camille laat de dingen graag op rolletjes lopen. Dus toen ze voor het eerst over dit project hoorde, was ze direct enthousiast. Vandaag werkt ze aan de bedrijfsprocessen om ze zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het doel: de efficiëntie en betrouwbaarheid van Vinçotte’s bedrijfsprocessen maximaliseren door ze zoveel mogelijk te digitaliseren en te standaardiseren.

Met haar natuurlijke enthousiasme, opleiding en kennis over dit onderwerp, was dit precies wat Camille zocht. “Dit digitaliseringsproject raakt de kern van het bedrijf, waarbij bijna elk proces in kaart wordt gebracht en hervormd”, legt ze uit. “Het is een enorme verandering voor veel mensen die hier werken, waardoor het voor mij echt een interessant project is.”

 

De status quo challengen

Vandaag werkt Camille nog steeds bij Vinçotte, maar op haar visitekaartje staat nu ‘Business Analyst’ in plaats van ‘Project Support’. Het is haar taak om de bestaande bedrijfsprocedures bij Vinçotte in kaart te brengen en te begrijpen. Door ze allemaal zorgvuldig te analyseren, van veiligheidsinspecties tot efficiëntie-evaluaties, beslist Camille hoe deze processen doeltreffend kunnen worden herontworpen. “Het komt erop aan de status quo voortdurend in vraag te stellen”, zegt ze. “Hoe doen we dit nu? Hoe kunnen we het beter maken? En het allerbelangrijkste: hoe krijgen we iedereen aan boord om die verandering in het hele bedrijf door te voeren?”

“Bij Ormit Talent worden we voordurend uitgedaagd om oplossingen te zien in plaats van problemen.”

Door de huidige manier van werken te veranderen, wil men de rapportering, facturering en planning van Vinçotte efficiënter maken. Een behoorlijk omvangrijk project, dat zowel veel expertise als een voortdurend overzicht van het globale proces vereist. Geen probleem voor Camille. Als Ormit Talent is ze getraind in het behouden van een helikopterperspectief. En dat is een pluspunt, want deze kijk op zaken sluit perfect aan bij de hands-down aanpak van haar collega’s, elk op hun eigen vakgebied.

Voor Camille is het even interessant als uitdagend om die globale kijk te behouden. “De grootste uitdaging voor mij is dat ik door mijn kennis van het onderwerp een aanspreekpunt ben voor heel veel verschillende vragen. Dat maakt het soms moeilijk voor mij om me te concentreren op mijn hoofdtaak, namelijk analyseren.

Projectmatig werken, een vak apart

Werken aan dit project is een verhaal van hoogte- en dieptepunten. Voor Camille is het doorvoeren van zelfs de kleinste verbeteringen altijd een reden tot feestvieren. Vinçotte is echter een gevestigd bedrijf met een lange traditie en een bepaalde manier van werken. Camille geeft toe dat het niet altijd gemakkelijk is om de deadlines te halen die bij deze specifieke manier van werken horen. “Het leukste voor mij is echter dat je bij dit soort projecten altijd een zeer gemotiveerd team hebt om mee samen te werken. Dat maakt het een stuk leuker om door te zetten.”

Samenwerken met zeer gemotiveerde experts maakt het digitaliseren van de operaties voor Camille een inzichtelijke opdracht. Daarnaast heeft ze ook het gevoel dat ze een positieve invloed heeft op het teamwork. “Bij Ormit Talent zijn we continu aan het oefenen om oplossingen te zien waar anderen problemen zien. Projectmatig werken kan veel uitdagingen met zich meebrengen en ik heb wel het gevoel dat ik met mijn achtergrond, maar ook met mijn natuurlijke geest en doorzettingsvermogen, een frisse wind in ons projectteam breng.”

 

En nu?

Na zeven maanden zijn Camille en haar team bijna klaar om de eerste gedigitaliseerde processen uit te rollen voor alle Vinçotte-inspecteurs. Dit is een mijlpaal waar het team al een tijdje naar uitkijkt. Nadat die roll-out met succes is afgerond, is het aan Camille en haar team om die verandering uit te breiden naar andere processen en technieken. Uiteindelijk gaat het erom elke Vinçotte-procedure zo toekomstbestendig mogelijk te maken.

Ook een frisse wind in uw organisatie?

Net zoals Vinçotte nood aan tijdelijke ondersteuning voor een van uw projecten? Wij helpen u graag verder.