|

3 redenen

waarom data-talenten geen carrièrekeuze kunnen maken

Hier ben je dan… Een analytische opleiding en een passie voor data. Wat resulteert in tal van bedrijven die om je aandacht schreeuwen, maar je hebt geen idee wie of wat te kiezen… Helemaal oké! Tal van jonge talenten ervaren net hetzelfde. Stress bij het kiezen van de juiste job door vergelijken met peers, de nood aan impact, …. Als datatalent zijn er echter nog extra stressoren bij het kiezen van een eerste job. In dit artikel gaan we hier dieper op in en zo hopen jouw keuze voor een eerste data job toch wat makkelijker te maken. Een beetje op z’n minst 😉

1. Het dataversum is chaotisch

Als je ‘data scientist’ ingeeft op Google, zie je tal van verschillende definities verschijnen.Een data scientist op de ene website kan een data engineer noemen op de andere. Dit is ook zo binnen bedrijven. Er is geen eenheid in de beschrijving van rollen… Dit maakt het moeilijk om te bepalen welke jobs het beste aansluiten bij je interesses, vaardigheden en lange termijn doelen.

2. Bedrijven strijden om talent

Elk bedrijf verzamelt gigantische hoeveelheden data en is op zoek naar het data-talent om het op de juiste manier te gebruiken. Dit heb je waarschijnlijk zelf al gemerkt op de plaatselijke jobfair, waar meer dan 100 bedrijven schreeuwen om je aandacht met funky gadgets en opvallende functietitels. ‘The war for talent’ zoals ze zeggen… Dit maakt het moeilijk om een objectieve keuze te maken, want er is een hoge druk om op je eerste jobaanbieding in te gaan.

3. Analyse analyse analyse

Analyseren is een sterkte, maar kan bij de keuze van een job ook een beperking vormen. Je hebt misschien de neiging om elk detail van een jobomschrijving te gaan overanalyseren: verantwoordelijkheden, bedrijfscultuur, loonpakket, ontwikkelingsmogelijkheden… Dit kan leiden tot analyseverlamming, waarbij je overweldigd raakt en je beslissing moeilijker maakt.

Over het algemeen kan het kiezen van je eerste job een uitdaging zijn, maar elk van de bovengenoemde uitdagingen kan worden vermeden. Hoe? Met zelfreflectie natuurlijk! Ga niet meteen op zoek naar vacatures, maar neem de tijd om even na te denken over je interesses, vaardigheden en langetermijndoelstellingen. Hierdoor zal je gerichter zoekwoorden kunnen definiëren en zal het duidelijker worden bij welke bedrijven je moet stoppen op een jobfair.

En onthoud vooral ook deze tip: Je eerste job moet niet de perfecte job zijn. We geloven zelf niet dat dit mogelijk is… Het is echt oké om een job te aanvaarden die niet al je vakjes aankruist, maar je wel helpt om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen die je kunnen helpen om ooit deze job wel te hebben. En heb je echt geen idee wat je moet kiezen? Daar is een traineeship voor! In onze data traineeship krijg je de kans om verschillende rollen te proberen om zo na twee jaar beter te weten wat je echt wil.