|

Aantrekkelijker worden op de arbeidsmarkt? Enkele tips!

De arbeidsmarkt is krap. Héél krap. Het is lastig om de juiste medewerkers te vinden én te behouden. Want net zoals jou zijn andere bedrijven op zoek naar identieke profielen, waardoor iedereen in dezelfde vijver vist. Straffe talenten blijken zeldzamer dan ooit, de concurrentie immens. Aan jou om er als werkgever met kop en schouders bovenuit te steken en aantrekkelijker te worden op de arbeidsmarkt. Maar hoe profileer je je als een aantrekkelijke werkgever waar jonge talenten met plezier hun cv naar opsturen? Enkele tips!

 

Ga voor een inspirerend bedrijfsverhaal

De grote spelers op de markt werven mensen zonder moeite. Geen rocket science, maar toch een proces waar ze goed over nagedacht hebben. Deze bedrijven dragen leiderschap uit en maken hun cultuur aan iedereen kenbaar. Denk maar aan de leuke communicatiestijl van Bol.com of Coolblue. Sollicitanten weten op voorhand in welke organisatie ze terechtkomen. Aan jou dus om hetzelfde te doen: denk na over een strategie, toon, stijl en verhaal waarmee je kan uitpakken. En doe dat ook in de vacatures die je uitwerkt: laat zien waar sollicitanten terecht zullen komen en zet in op een gestroomlijnde transparantie. Je krikt er ongetwijfeld je imago mee op.

 

Maak duidelijk dat jong talent een betekenisvolle bijdrage levert

Generatie Y is leergierig. Wanneer ze net van de schoolbanken komen, willen ze veel bijleren, kansen krijgen en zich ontplooien binnen een organisatie die aanvaardt wie ze zijn. Ze hechten een groot belang aan autonomie en willen een betekenisvolle bijdrage leveren op de werkvloer. Als je dus op zoek bent naar jonge talenten met een drive om ervoor te gaan, moet je bewijzen dat dat bij jou mogelijk is. Laat hen zelf aan het woord, betrek medewerkers in het proces en toon dat ze écht het verschil kunnen maken.

 

Leg de focus op persoonlijke ontwikkeling

Soft skills zijn minstens even belangrijk als hard skills. Iemand die net van de schoolbanken komt, beschikt niet altijd over de hard skills die nodig zijn om de job uit te voeren. Maak duidelijk dat hun vaardigheden minstens even belangrijk zijn als hun persoonlijkheid en toon wie hen zal begeleiden. De allerbeste manier om dit te tonen? Bied een traineeship aan waar talenten zich kunnen uitleven binnen de functie die ze zelf willen en waarmee je hen na afloop te werk kan stellen in jouw organisatie.

 

Maak van het werving- en selectieproces een belevenis

Een vacature online plaatsen en klaar? Was het maar zo eenvoudig. Als je zelf aan de slag gaat met het selectieproces, is het belangrijk dat je jouw selectietraject zorgvuldig uitwerkt. Maar je kan dat natuurlijk ook uitbesteden. Door een partner in te schakelen die recruitment, selectie, talent development, coaching én employership voor jou regelt, wordt jouw organisatie voortdurend ontzorgd. Zij hebben immers de nodige expertise in huis om een echte beleving te maken van het werving- en selectieproces waardoor jonge talenten éxtra overtuigd worden. Nog een voordeel nodig? Wij graven diep met ons uniek selectieproces en pikken er enkel de nieuwsgierige en intelligente talenten uit met een stevige dosis empathie.

Benieuwd hoe een Ormit-Talent kan bijdragen aan jouw organisatie? Lees dan hier verder.

 

Kom je beloftes na

Het allerbelangrijkst? Kom na wat je belooft. Je kan dan wel talent vinden en te werk stellen, als je jouw beloftes niet nakomt, trekken ze de deur snel achter zich dicht. Talent vinden is één ding, talent behouden is een heel ander verhaal.

Klaar om je ambities waar te maken?

Met deze tips word je ongetwijfeld aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Lukt het toch niet om de profielen te bereiken die je zo broodnodig hebt? De Ormit Talenten houden van uitdagingen en zijn uit op resultaat met impact.