|

Clash of the ships: stage vs traineeship

Ormit Talent

Yep, je bent er bijna. Diploma binnen handbereik! Daar zit je dan: een rugzak vol kennis, maar amper praktische ervaring. Gemotiveerd om het verschil te maken, begin je te zoeken naar een werkgever. En zij, zij zoeken naar ervaring…
 
Wat nu? Wat is de volgende zet? Hoe kan je snel praktisch inzicht, competenties en praktijk ervaring verwerven? Even vlug je bestie Google raadplegen. “Traineeship” en “Internship” of stage duiken in de zoekresultaten het vaakst op. Maar wat is nu het verschil tussen beide? En hoe kies je er de beste uit?
 

Iets met appelen en peren…

Een traineeship en een stage: het blijft toch appelen met peren vergelijken. Ze zijn misschien wel verre familie ergens, maar daar houdt de band dan ook op. Er zijn verschillen. Enkele kleine, maar zeker ook grote. We lijsten ze even voor jou op!

#1

Wat verdient dat?

Een stage verdient bitter weinig. Om niet te zeggen niets. Gezien een stage meestal een onderdeel is van je curriculum staat of iets is dat je vrijwillig doet om jouw CV te versterken.
 
 
Een traineeship is altijd betaald. Het is een volwaardige, meestal ook voltijdse job. Je krijgt dus een salaris en ook andere voordelen die bij het salarispakket horen.

#2

En dat diploma?

Een stage doe je meestal als je nog aan het studeren bent. Soms als onderdeel van je opleiding (dus om dat diploma te behalen). Anderen om praktische ervaring op te doen voor ze een vaste job zoeken.
 
Een traineeship is een ontwikkelprogramma. Maar ook een job. Dus zonder diploma is dat selectieproces al verloren. Geen zorgen, het voorzuitzicht op jouw diploma later dit jaar, is ook voldoende om een kans te hebben.

#3

Wat hebben we geleerd?

Een stage is de ideale plaats om al die theorie om te zetten in praktijk. Met een focus op hard skills. Het resultaat? Ervaring en waarschijnlijk dat tikkeltje extra zelfvertrouwen voor die echte job.
 
Een traineeship bereidt jou voor op een bepaalde rol en focust op meer dan hard skills. Je krijgt ook people skills mee, omdat je die in je (toekomstige) rol zeker nodig hebt. Op het einde van een traineeship krijg je, als alles goed gaat, ook een vaste positie aangeboden. In elk geval zal de opgedane ervaring tal van deuren openen.

#4

Iene miene mutte?

Een stage is heel erg verbonden met je studies. Meestal zijn er dan ook geen grote verrassingen qua inhoud. Duidelijke taken, die goed afgelijnd zijn. Net zoals de te ontwikkelen vaardigheden.
 
Een traineeship bestaat in vele vormen en maten. Met een focus op een bepaald domein (data, Supply Chain, IT, operations) en/of op een bepaalde rol. En soms, krijg je zelf de kans om totaal verschillende dingen te proberen. Een traineeship geeft je altijd de kans om deel uit te maken van een team. Om echt impact te hebben. Om verantwoordelijkheid op te nemen. Uitdagende projecten zijn onvermijdbaar! Aan jou om te kiezen welke uitdaging je wil aangaan!

#5

Hoe lang duurt dat dan?

Een stage is vaak echt kort. Meestal kiezen jouw mentor van school en het bedrijf enkele skills om op te focussen. Deze ontwikkel je al in enkele weken/maanden.
 
Een traineeship duurt natuurlijk langer. Meestal 1 tot 3 jaar. Hoe kan het ook anders? Skills zoals persoonlijk leiderschap, communicatie, en zelfs vele hard skills vragen gewoon meer tijd.

Opgepast! Gevaar! 

Je hebt het ongetwijfeld al gezien. Heel wat bedrijven en organisaties bieden traineeships of stageplaatsen aan. En ze halen alles uit de kast om je binnen te halen. En dat is niet zonder gevaar. Met deze tips kan je die gevaren zeker ontwijken 

1. Van “Jakkes” tot “Joepie!”

Jammer genoeg zijn niet alle traineeships of stages even kwaliteitsvol. Daarom ga je best goed na of het aan jouw verwachtingen voldoet. Stel gerust wat uitdagende vragen: Hoe gaan ze in jou investeren? Welke opleidingen mag je verwachten? Welk soort verantwoordelijkheden krijg je?  

Vraag gerust door! Je wil tenslotte geen kat in een zak kopen.  

2. Mag ik een hulplijn inschakelen?

De kwaliteit van de begeleiding is heel erg bepalend voor het success van je stage of je traineeship. Tijdens een stage heb je mensen nodig die jou het klappen van de zweep leren. Mentoren die hun ervaring met jou delen. Als trainee is het niet ok als je al direct de eindverantwoordelijke van de afdeling bent. Of de enige leidinggevende in een team. Het is dus belangrijk dat je een goede coach of mentor hebt. Je eigen persoonlijke hulplijn. Die je kan inschakelen wanneer jij het nodig hebt. Om je goede en kwalitatieve feedback te geven. Want dat verdien je!

Onze traineeships zijn zeker niet gevaarlijk!

Vraag het aan elk van onze trainees. Impact, verantwoordelijkheid, verandering,… Woorden waar we niet voor terugdeinzen. En allemaal onderdeel van onze traineeships. Zodat je de beste versie van jezelf kan worden.

En een mentor? Meerdere zelfs! Allemaal gespecialiseerd in coaching om onze trainees hun groei te versnellen. En we doen er nog training bovenop! En voor die booming topics zoals data, change management en IT hebben we partners om je te ondersteunen.

“Een traineeship. Dat is 5 jaar groei in 2 jaar tijd.”

Catherine Brems – Head of Human Resources