Denk je ook niet?
Data…
is…
overal…
Niet alleen recht voor onze neus, waarbij we het woord dagelijks meerdere keren lezen en horen. Maar ook om ons heen op een minder zichtbare manier. Of je nu Waze of Google Maps gebruikt om naar dat nieuwe aanbevolen kleine restaurant op een nogal onduidelijke locatie te gaan, de spullen die je online hebt gekocht morgen tussen 14.04 en 14.34 uur laat bezorgen, je schoonmoeder belt via een videocall, ChatGPT vraagt om een “impactvolle LinkedIn-post” te maken of de 50e foto van je pasgeboren baby deze maand op sociale media deelt, het lijkt erop dat alles data is geworden.
Data in het bedrijfsleven
Jij bent niet de enige die zich geen leven meer kan voorstellen zonder data. Bedrijven zijn net zo dol op data als jij. Met grafieken, realtime dashboards, voorspellingen en diepe duiken in klantgegevens. Maar ik heb ook slecht nieuws. Data is niet meer dan een veelbelovend dieet: het ziet er geweldig uit op papier, maar het werkt alleen goed als je er helemaal voor gaat. (Deze definitie geldt eigenlijk ook voor een huwelijk). Dus ja, data is het nieuwe goud. “Maar mijn goud ligt opgeslagen in een donkere kelderkluis en ik gebruik het niet zoals het zou moeten.” Hoe maken we dan het goud nuttig voor jouw organisatie? En vooral, wanneer?
Het begin
Dat was ook een van de vragen die ik mezelf stelde in 2021. Standpunt: in onze verkoopafdeling bij de kantoren van Ormit Talent kregen we in snel tempo steeds meer vragen van klanten over data. En onze collega’s van Werving & Selectie zagen een toenemend aantal data-georiënteerde kandidaten bij ons aankloppen. Natuurlijk rees de vraag: moeten we hier op een speciale manier iets mee doen? Een bijzondere vraag, aangezien we vooral bekend staan om onze expertise op het gebied van het werven, ontwikkelen en behouden van generalistische managementprofielen. Daarnaast zijn er zoveel actieve spelers op dit gebied. Data-adviesbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Hebben we dus echt toegevoegde waarde te bieden in dit geval?
Na uitgebreid marktonderzoek en een paar maanden conceptueel werk was het antwoord een dikke vette JA, en de reden is vrij eenvoudig.
Het verschil
Eigenlijk ben je niets met data, zolang deze niet op de juiste manier wordt gebruikt. Op de juiste manier gebruiken, of een echte verschil maken komt dankzij de persoon die met data omgaat. Je kunt de meest innovatieve technologie geïmplementeerd hebben, de meest geavanceerde abonnementen op tooling-platforms gebruiken en een team hebben dat technisch is opgeleid in het werken met data. Maar dat is niet genoeg, integendeel. Het hebben van dezelfde fiets en trainingsprogramma als Pogačar of Evenepoel, of het gebruik van hetzelfde materiaal en een denkbeeldige ontmoeting met Banksy, brengt je niet automatisch op hetzelfde niveau.
Met andere woorden: niet iedereen is in staat om een technische vaardigheid om te zetten in echte waarde en magie. In de context van data is het verschil tussen goed en geweldig het vermogen om:
Samen te werken met Grumpy George van IT voor de informatie die je nodig hebt, maar liever vermijdt omdat hij niet jouw type persoon is.
Verborgen informatie te begrijpen van Smooth Sales person Steven, die probeert uit te leggen wat hij nodig heeft maar niet veel verder komt dan “goede inzichten over mijn klanten, oh en voorspellen wat de markt gaat doen.”
Je bevindingen op een beknopte manier te communiceren naar Rushy Rose in maximaal 15 minuten, want als drukke CFO kijkt ze meer op haar smartphone dan dat ze daadwerkelijk aanwezig is in de vergadering.
Visualisaties te creëren op zo’n manier dat Blurry Bob ze begrijpt in minder dan een minuut.
De essentie
Als we even alle kaders afgaan, herken je misschien delen ervan… als we uitzoomen van Grumpy George en Rushy Rose, kom je tot de conclusie dat het ideale profiel voor data niet alleen technisch uitblinkt, maar ook menselijk. De gouden combinatie van hard skills en human skills. En dat is precies de essentie van het Ormit Talent data-programma, Data Chiefs.
Dit brengt me bij de missieverklaring van Ormit Talent’s Data Chiefs:
Wij zijn een prettig gestoorde groep mensen die geloven in de kracht van talentontwikkeling om de zakenwereld ten goede te veranderen, door naast technologie en harde vaardigheden vooral te focussen op de menselijke kant van zaken en de impact van jong datatalent.
We richten ons dagelijks op de bedrijven en de jonge datatalenten. Op de bedrijven die hun bestaansrecht willen waarborgen door zowel de toekomstige generatie leiders als de manier van werken met data aan boord te brengen, terwijl ze floreren met de huidige generatie van vandaag. En op de jonge datatalenten die de beste versies van zichzelf willen worden door de leiders van vandaag te ontdekken, te leren en te inspireren.
– De *nieuwe !* hard skills en tools veranderen elke jaar. Dus begin te focussen op de persoon die deze gebruikt.
Klinkt als een groep waar je deel van wilt uitmaken? Of maak je deel uit van een bedrijf dat deze talenten aan boord wil halen? Let’s talk!