|

Geen rugbyspelers. Scrum masters.

Scrum. Een manier om het spel te hervatten na een kleine, technische overtreding binnen rugby. Maar dat is niet alles. Het is ook een flexibel kader voor productontwikkeling binnen de bedrijfswereld. Een manier van werken, geïnspireerd op scrum binnen rugby, waar samenwerking, aanpassingsvermogen, snelheid en zelfsturende teams centraal staan.

Wat is de rol van een scrum master binnen scrum? En ook al zijn we fan van rugby, we hebben het vanaf nu over scrum binnen bedrijven natuurlijk 😉

 

Een slimme mindset

 

Om de rol van een scrum master te begrijpen, start je best bij de mindset erachter. De agile mindset dus. Een antwoord op de voortdurend veranderende wereld en technologie. Deze manier van werken stelt organisaties in staat om snelle verandering te managen en om te gaan met onzekerheid. Niet door harder te werken, maar slimmer. Zodat ze op korte tijd waarde kunnen bieden aan klanten, rekening houdend met het welzijn van de werknemers.

 

Hoe?

 

Dit hangt sterk af van bedrijf tot bedrijf, maar de werknemer, betrokkenheid en flexibiliteit zijn onvermijdbare onderdelen. De agile manier van werken focust op teamwerk en communicatie met zelfsturende teams en veel vrijheid. De werknemers/teams kiezen zelf waar, wanneer en hoe ze willen werken. Als het maar binnen de doelstelling van het project blijft en de teams in interactie zijn met de klant. Dit maakt het gemakkelijk om in te spelen op feedback en veranderende markten. Altijd met de juiste technologie om alles te faciliteren natuurlijk.

En scrum dan?

Scrum is de meeste bekende aanpak op basis van de agile mindset. In deze werkmethode geloven ze in empirisch denken en plaatst men kennis gebaseerd op ervaring boven voorspellingen. Met als doel het minimaliseren van risico en het omarmen van verandering.

Elk zelfsturend team werkt aan één taak: de ontwikkeling van een bepaald product. Dit gebeurt binnen korte cycli, sprints genoemd. Elke sprint heeft een vaste structuur die ruimte maakt voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen. We hopen dat je van post-its houdt… 😊

Er zijn drie pijlers voor succes: transparantie over de voortgang, controle van het werk en snelle toepassing van feedback. Waarbij samenwerking binnen het team (ook wel een squad genoemd) natuurlijk ook een belangrijke factor is. En daarbij speelt de scrum master een belangrijke rol.

Een rol met meerdere petjes

 

Een squad bestaat uit een ontwikkelteam, een product owner en een scrum master. Binnen een squad zijn het vooral de andere leden die verantwoordelijk zijn voor het maken van technische beslissingen en het ontwikkelen van software. Als scrum master ben je hierin vooral een facilitator, verantwoordelijk voor het team en hun werkomgeving. Eentje met meerdere petjes. Als coach die het team steunt om productief en efficiënt te werk te gaan. Met hun motivatie en de onderlinge samenwerking als jouw grootste zorg. Als promotor van agile waarden en principes die het team uitdaagt om steeds de agile mindset toe te passen. Als planner van het scrumproces en opvolger van het budget. Het lijkt misschien een leidende rol, maar in scrum is er geen echte hiërarchie. Je ziet het dus beter als een ondersteunende leidinggevende rol.

Een scrum master heeft duidelijk een belangrijke rol binnen deze manier van werken. Een rol die vraagt om kennis van scrum en wat IT termen. Maar vooral soft skills, zoals samenwerken, communiceren, projectmanagement, actief luisteren en aanpasbaarheid,… Doet je denken aan profielen met jaren ervaring, niet? Niet bij Ormit Talent! In samenwerking met BNP Paribas Fortis geloven wij dat het potentieel om deze vaardigheden te ontwikkelen voldoende is om door te groeien naar de rol van scrum master. En dat alles in slechts twee jaar tijd.