|

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers het t-shirt van je bedrijf dragen?

Je wilt medewerkers die met trots jouw bedrijf vertegenwoordigen. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze écht geloven in wat jullie doen. Maar hoe creëer je die betrokkenheid? Eén ding kunnen we alvast verklappen: het gaat verder dan leuke teamuitjes of inspirerende posters in de gang.

In onze podcast spraken we met Wim Grosemans, Global Head of Product bij BNP Paribas Fortis, over hoe hij en zijn team jong talent aan boord houden. Lees zijn tips hier.

1. Betrek medewerkers bij je visie

Mensen raken pas écht betrokken als ze begrijpen waarom hun werk belangrijk is. Maar saaie PowerPoints over de bedrijfsstrategie? Daar krijgt niemand energie van.

 

Tip: Organiseer regelmatig interactieve sessies waarin teams problemen oplossen, strategieën voorstellen en verbeteringen aandragen. Laat daarna concreet zien wat er met hun input gebeurt. Als medewerkers hun impact ervaren, voelen ze zich echt onderdeel van het grotere geheel.

 

2. Investeer in hun toekomst

Als je wil dat jong talent blijft, moeten ze vooruit kunnen. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op persoonlijk en professioneel vlak.

 

Tip: Ga in gesprek over hun ambities. Bied opleidingen aan die verder gaan dan technische skills, zoals coaching, communicatie- en leiderschapstrainingen.

3. Creëer een cultuur waarin fouten maken oké is

“Bij ons mag je fouten maken!” Klinkt goed, maar hoe vaak voelt dat ook echt zo? Medewerkers durven pas risico’s te nemen als ze weten dat een misstap geen afstraffing betekent.

 

Tip: Bespreek wekelijks samen uitdagingen en flaters, zonder oordeel. Kijk hoe je elkaar kunt helpen om te verbeteren en zie fouten als een kans om te groeien. Zo geef je jong talent het vertrouwen om ownership te nemen en uit hun ervaringen te leren. Zolang ze blijven verbeteren, is een misstap nooit een probleem.

4. Maak mentorship toegankelijk

Mentorship werkt, maar alleen als het niet te formeel of afstandelijk aanvoelt. De beste mentoring ontstaat op een natuurlijke manier en creëert een gevoel van steun.

 

Tip: Stimuleer informele mentoring door lunches, koffiemomenten of ‘buddy-programma’s’ waarin juniors en seniors op een ongedwongen manier ervaringen uitwisselen. Maak duidelijk dat de mentor vooral een klankbord is en biedt ondersteuning waar nodig.

5. Toon interne groei

Veel bedrijven zeggen dat interne doorgroei mogelijk is, maar in de praktijk is dat vaak niet zo duidelijk.

 

Tip: Deel succesverhalen van medewerkers die intern een nieuwe uitdaging vonden. Zorg dat interne vacatures laagdrempelig toegankelijk zijn, bijvoorbeeld via een centrale plek op het intranet.

6. Maak traineeships echt waardevol

Een traineeship is meer dan een opstapje. Het is een kans om jong talent aan je organisatie te binden, maar dan moet het traineeship wel goed aansluiten op hun verwachtingen en behoeften.

 

Tip: Zorg dat jonge talenten waardevolle ervaringen opdoen door ze meteen mee te laten werken aan concrete projecten. Combineer deze met goede begeleiding en kansen om te leren van ervaren collega’s. Zorg ervoor dat het traineeship niet alleen de mogelijkheid biedt om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om het bredere plaatje van de organisatie te begrijpen.

Conclusie: Echte betrokkenheid vraagt om actie

Trainee in an online meeting

Betrokken mederwerkers krijg je niet met oppervlakkige initiatieven. Het vraagt om een werkomgeving waarin mensen zich gewaardeerd, uitgedaagd en verbonden voelen. Creëer een cultuur van groei, vertrouwen en actie, en je zult zien dat medewerkers met trots het t-shirt van je bedrijf dragen. En niet alleen op kantoor!

 

Nieuwsgierig naar meer?