|

Waarom data alleen, niet genoeg is om succesvol te zijn

Wist u dat in 2020 de verkoop van luiers daalde, en de verkoop van schoonmaakmiddelen steeg? Door de pandemie kregen we een voorproefje van wat de toekomst ons brengt: snelle verschuivingen in economisch koopgedrag, andere manieren van werken, een piek in e-commerce, wereldwijde impact van politieke gebeurtenissen, en de noodzaak om voortdurend bij te houden hoe we ervoor staan.

Heeft u grip op de impact die de crisis heeft op uw bedrijf? Wat vertellen uw gegevens u? Organisaties die investeren in een datagedreven transformatie hebben een antwoord op deze vragen. Zij zullen succesvol zijn in de toekomst die al is begonnen.

Hoe kunt u zich bij hen aansluiten?

 

Technologie is niet de sleutel

Organisaties die willen overschakelen op een meer datagestuurde aanpak, richten zich meestal vooral op het creëren (of verwerven) van de technologie die hen kan helpen innovatieve mogelijkheden te bieden. Om hun data optimaal te benutten, moeten bedrijven slimme technologieën omarmen. Maar kunstmatige intelligentie, data-analyse en machine learning zijn slechts een deel van de puzzel! Hoe gaat u echte bedrijfswaarde creëren? En hoe zit het met de zakelijke adoptie van deze technologieën?

De sleutel tot succes is het doordacht balanceren tussen technologie en het vermogen om te veranderen. Data-gedreven zijn betekent een organisatie intelligenter maken. Een vrachtwagenlading data dumpen bij een paar data-experts en hen vertellen ‘dat ze maar moeten gaan graven’ is nooit erg productief.

 

Begin met waarom

Om bedrijfswaarde te creëren met data, is het raadzaam om eerst te bepalen waarom u de data wilt gebruiken. Niet de data op zich zijn je uitgangspunt, maar de waarde die die data kunnen opleveren.

Zoals voor elke transformatie geldt, begint de verschuiving naar een data-gedreven organisatie met een visie, gevolgd door een goed plan. Waarom bestaan we? Hoe helpt data-driven zijn ons dat te bereiken? Waarom? Deze vragen zijn van cruciaal belang om de hele organisatie aan boord te krijgen. Herzie vervolgens de algemene strategie van het bedrijf (en niet alleen de datastrategie). Willen we marktleider worden? Wat is de belangrijkste verandering die we willen bereiken? Wat is het tijdschema om onze doelstellingen te bereiken?

Bij deze oefening moet rekening worden gehouden met zowel externe als interne drijfveren. Bedrijven moeten naar hun markt kijken, verschuivingen in gedrag begrijpen, nieuwe trends signaleren en anticiperen om voorop te blijven lopen. Daarnaast is er de soms vergeten interne impact op de bedrijfscultuur. Wat gebeurt er als je geweldige technologie en een doordachte strategie van het managementteam hebt, maar geen bottom-up om gebruik van te maken?

Niets of rebellie.

 

Mensen maken het verschil

De combinatie van datatechnologie en mensen is van cruciaal belang. Data is nutteloos als mensen ze niet kunnen of willen gebruiken, en zelfs de meest briljante geesten bereiken minder zonder de juiste technologie. Hoewel de meeste mensen het erover eens zijn dat we moeten evolueren in de richting van datagedreven besluitvorming en dat we snel op de markt moeten reageren, houden mensen inherent niet van verandering.

Als uw medewerkers bepalend zijn voor het succes van uw transitie, hoe kunt u dan iedereen op een (min of meer) veilige manier aan boord krijgen?

Ten eerste, vertel uw mensen precies wat ze kunnen verwachten, want “overschakelen naar een meer data-gedreven aanpak” is een vaag doel. Communiceer je boodschap op zo’n manier dat mensen weten wat ze kunnen verwachten en er enthousiast van worden. Maak dit niet tot een verklaring over alleen data. Praat over de visie en hoe data kunnen helpen bij het bereiken van die ambitieuze dromen.

Ten tweede is er structuur. Als we in silo’s blijven werken, ieder met zijn eigen data en excelbestanden, dan is data-gedreven worden onmogelijk. De meeste bedrijven hebben hun eerste stappen al gezet. Ze worden meer georganiseerd volgens het product of de dienst die ze leveren in plaats van volgens afzonderlijke afdelingen. Als gevolg daarvan moeten verschillende functionele expertisecentra samenwerken. Vertaald naar data betekent dit dat data-experts moeten samenwerken met de business.

Klinkt eenvoudig, toch? Wat als deze mensen elkaar niet begrijpen? Om deze combinatie tot een succes te maken, moet je gemakkelijk van taal kunnen wisselen.

 

Het spreken van verschillende talen

Vergelijk het met naar een ander land gaan. Het ligt voor de hand een paar woorden van de plaatselijke taal te leren om je weg te vinden. Maar ook al weet je hoe je de weg moet vragen, de plaatselijke bevolking zou je onbeleefd kunnen vinden. Het begrijpen van de taal alleen is niet voldoende. Weten hoe je een boodschap moet overbrengen, hoe je je moet gedragen, hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen je willen helpen, dat is de “olie” die ervoor zorgt dat de machine soepel werkt.

Dus, wat als u mensen had die beide talen vloeiend spreken? Wat als je mensen zou hebben die technologie kunnen vertalen in “mensenpraat”? Zij zouden in staat zijn hun communicatie en gedrag aan te passen aan de behoeften van anderen in de organisatie.

Uiteindelijk moet het doel zijn om in de hele organisatie mensen te hebben met een data mindset, skillset en toolset. In het begin heb je echter mensen nodig die de verandering en de overgang naar een data-gedreven organisatie kunnen faciliteren.

Neem een data chief aan 

Het data chief traineeship is een krachtige combinatie: de expertise van ORMIT Talent development en de data savviness van ORTEC. Onze data chiefs zijn niet alleen doordrenkt met data-expertise; ze zijn ook geselecteerd en getraind om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Ze kunnen hun communicatiestijl aanpassen aan de persoon met wie ze werken. Data chiefs spreken de taal van zowel data als business. Het is alsof u investeert in een brug tussen uw afdeling data-expertise en de business.

 

 

De anatomie van een Ormit Talent data chief

Geef je bedrijf een data injectie met de data chiefs van Ormit Talent en ORTEC

Onze data chiefs zijn young potentials met een achtergrond in data. Tijdens een tweejarig traineeship worden ze via bootcamps, training en klantenopdrachten klaargestoomd tot dataspecialisten met sterke human skills. We werken hiervoor in partnership met ORTEC, een autoriteit op het vlak van advanced analytics, IT en businessprocessen.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Logo Smart

Business case Smart: Slimmer data management met business intelligence

Je datamanagement boosten? Smart did it! Via het data traineeship van Ormit Talent kwamen ze in contact met business intelligence analyst Jeremy.
Ormit Talent trainees

Business case VDFin: Naar slimmere dataverwerking met machine learning

Voor een dataproject deed VDFIN een beroep op een Data Chief van Ormit Talent.

Data trainees voorspellen winnaar Champions League via machine learning (Update April 2022)

Wij grepen de kans aan om onze passie voor data en voetbal te combineren in een ambitieus dataproject: voorspel de winnaar van de Champions League 2021-2022. Wij? Data trainees Jonathan Kemel en Tom Martens, nice to meet you!

Consultancy zonder nadelen

5 redenen waarom je geen gewone consultant wil (en evenveel redenen waarom je een buitengewone consultant moet inhuren)