|

Consultancy zonder nadelen

5 redenen waarom je geen gewone consultant wil (en evenveel redenen waarom je een buitengewone consultant moet inhuren)

Kies de juiste, en een consultant kan echt je significante andere zijn, die bijspringt waar je vaardigheden tekortschieten en je dus tijd geeft om te doen waar je echt goed in bent. Win-win. Tenminste als je de juiste consultant kiest. Doe het verkeerd en je bent gedoemd tijd en geld te verspillen, plus het risico te lopen al die opgebouwde expertise de deur uit te zien lopen als je klaar bent.

Hier lees je waarom het verkeerd kan gaan met het inhuren van een consultant – en hoe je niet in de val trapt.

1. Uitgebreide kennis = duur tarief

Consultants hebben een hoog uurtarief. Dat is prima als je de juiste man of vrouw hebt, maar als het geen match is, betaal je uiteindelijk voor een kostbare fout (en een probleem dat misschien groter is geworden in plaats van kleiner).

 

Vast dagtarief 

Hoewel je niet betaalt voor de trainingen van Ormit Talents, pluk je er wel de vruchten van.

“Met Ormit Talent weet je gewoon dat je kwaliteit in handen hebt. Het helpt dat we samen de lijst van eisen voor elke missie maken. In 98% van de gevallen is hun selectie perfect. En als dat niet zo is, pakken ze eventuele problemen snel aan.”

Wim Goovaerts – Head of Market Insights & Operating Office bij BNP Paribas Fortis

2. Consultants stellen ook veel vragen

Je huurt consultants in omdat je antwoorden wil. Maar om die antwoorden te krijgen, moet je de consultant toegang geven tot alle kennis in je hoofd. Je consultant weet alles over het probleem dat je wil aanpakken, maar jij bent degene die je bedrijf kent. Met andere woorden: je zult er veel tijd en moeite in moeten steken. Inderdaad, it takes two to tango.

 

In een mum van tijd aan de slag

Ons jong talent is plug and play, klaar om net zo goed deel uit te maken van het team als elke andere werknemer.

3. Consultants zijn niet God

Zelfs McGyver niet. Ze zijn maar mensen, echt. Verwacht dus niet dat ze als enige verantwoordelijk zijn voor het omdraaien van jouw bedrijf in slechts drie sessies. Je zal de verantwoordelijkheden van je consultant duidelijk moeten afbakenen als je niet teleurgesteld wilt worden.

 

Verwachtingsmanagement

Na 4 tot 6 weken, heroriënteren we de missie van de trainees en stellen we de verwachtingen duidelijk. Iets wat we elke drie maanden zullen herhalen.

“Onze trainee heeft zich snel in onze rangen geïntegreerd, dankzij haar teamgeest en dynamisme, en ondanks de moeilijke omstandigheden van vandaag en het feit dat ze van thuis uit werkt. Een echte aanwinst!”

Caroline Van Geel – Marketing and Communication Manager bij Febelfin Academy

4. De consultant gaat, en zo ook de ervaring

Je consultant heeft de gegevens doorgespit, met de ene operator na de andere gesproken en een oplossing bedacht. Je houdt er een rapport en een reeks aanbevelingen aan over, maar alle inzichten die je consultant heeft verzameld, gaan de deur uit zodra hij dat doet. Dat is jammer.

 

Het delen van kennis

Ormit talenten kunnen aanblijven na hun opdracht. En als ze dat niet doen, zijn ze getraind om de overdracht probleemloos te laten verlopen.

5. Je weet wat je moet doen – in theorie

Je consultant heeft allerlei scenario’s, richtlijnen en blauwdrukken voor de toekomst geformuleerd. Maar wanneer het tijd is om de handen uit de mouwen te steken – aka om de veranderingen daadwerkelijk te implementeren – is je consultant alweer op weg naar de volgende opdracht.

 

Uitvoerders trainen

Talenten van Ormit weten hoe ze een plan moeten opstellen en hebben de hands-on instelling om het ook te laten gebeuren.

Maar het begint met het vinden van de juiste match

Aangezien jij en je consultant als een team zullen samenwerken, is het prettig om te weten dat je inspraak hebt in elke stap van het proces, niet? Wanneer we onze zoektocht naar jouw talent starten, zullen we je op de hoogte brengen van elke stap van de zoektocht. Geen verrassingen, jij bent degene die de lakens uitdeelt.

Nieuwsgierig? Lees ook zeker deze blogs

Ormit Talent trainee

Waarom data alleen niet genoeg is om succesvol te zijn

Heeft u grip op de impact die de crisis heeft op uw bedrijf? Wat vertellen uw gegevens u? Organisaties die investeren in een datagedreven transformatie hebben een antwoord op deze vragen. Zij zullen succesvol zijn in de toekomst die al is begonnen.
Ormit Talent alumna

Hoe Camille een frisse wind liet waaien door haar opdracht bij Vinçotte

Momenteel werken ze aan ‘Vinçotte 3.0’, waarbij alle bedrijfsprocessen van Vinçotte draaien zonder de minste hapering. Deel van het projectteam: Ormit Talent Camille Dils.