|

Stressed spelled backwards is dessert? Niet voor mij!

Onze Talent Development Manager Virginie over stress management.

Stress spelled backwards means desserts – voor sommige mensen is dat het positieve deel van stress… Maar voor mij was stress het tegenovergestelde: als een kip zonder kop rondrennen, veel en snel praten, te veel doen en nauwelijks eten. Het nam best wat tijd om te accepteren dat stress overal is, maar ik leerde het te zien als een bondgenoot. Benieuwd naar mijn journey en hoe ik dit gebruik om onze trainees te inspireren over stress en veerkracht? Lees verder. 

Mijn relatie met stress

Voor ik je vertel hoe ik tegenwoordig stress manage, neem ik je even mee op een trip down memory lane Zeven jaar geleden besloot ik de pauzeknop in te drukken, mijn werknemersstatus af te schudden, deeltijds in een biowinkel te werken en talloze lessen rond zelfontwikkeling bij te wonen. Het heeft even geduurd voor ik het wilde toegeven, maar achteraf gezien was mijn diepere doel om aan stress en angst te ontsnappen en wat meer richting te vinden in het leven. Ik was uitgeput van het hoge werkritme, het gebrek aan erkenning en had genoeg van de ‘Metro-Werk-Herhaal’… 

Ik kwam op ’n punt waarop ik gewoon niks meer wou doen, en dat deed ik (LOL)! Ik vond het maar onzin om iets te blijven doen wat ik niet leuk vond. En om iets nieuws te creëren, moest ik stoppen met datgene wat ik niet leuk vond. Ik genoot wel even van die break, maar toen kwam de angst weer stiekem binnensluipen… om 4:00 ’s ochtends. .

Niets doen en de realiteit ontvluchten ging mijn probleem niet fixen; ik moest een doel vinden en eerlijk zijn tegenover mezelf. Ik herinner me dat ik mezelf deze vraag stelde: “Wat kan ik bijdragen dat me een gevoel van betekenis geeft en ook waarde creëert voor anderen?”. Die simpele vraag deed me anders denken en op zoek gaan naar kansen in plaats van te klagen over obstakels. 

Stap voor stap zette ik actie in en hield ik mijn focus, vastberaden om mijn overvloedige energie te gebruiken voor een zinvol en voedend doel. No mistake, de stress verdween niet van de ene dag op de andere. Maar het bewustzijn over mijn behoeften en het afstemmen van mijn acties op mijn doel hielpen me om die energie te sturen! 

Waarom training over stress management voor jonge talenten? 

 

Toen ik bij Ormit Talent begon, had mijn oude maatje stress zichzelf weer uitgenodigd. Het herinnerde me aan mijn behoefte om uit te blinken, een betekenisvolle impact te maken en een waardevolle coach te zijn voor de trainees. Dus fluisterde mijn intuïtie me in om de kans te grijpen en een training over stress te geven, omdat ik diep van binnen wist dat het tijd was om woorden in daden om te zetten. 

Ik dook maandenlang in lezen, luisteren naar stressmanagementexperts en vroeg me af waarom mensen zo gretig zijn om stress uit hun leven te verbannen. Dit proces daagde me uit om naar mijn eigen stressfactoren en uitingsvormen te kijken. Toegeven dat je stress en angst voelt, was niet bepaald een walk in the park – ik dacht dat het een teken van zwakte was. Totdat Brené Brown me bijbracht over de kracht van kwetsbaarheid. 

Wat als mijn stress een vriend kon zijn als het ging om onzekerheid, risico en emotionele blootstelling?

 

Ik begon stress anders te bekijken en luisterde naar mensen die stress niet zagen als een vijand die verslagen moest worden, maar als een bondgenoot. Ik leerde en begon talloze technieken toe te passen om veerkrachtiger te zijn tijdens stressvolle momenten, zoals ademhalingsoefeningen, visualisatie en wandelen in de natuur. 

Met onze nieuwe training Befriending stress”, hoop ik onze jonge talenten te inspireren om een positieve relatie met stress op te bouwen. Om het te zien als een waardevolle bondgenoot voor groei. 

A sneak peek in de training

Het hoofddoel van de training stress management is om bewustzijn te creëren rond stress en nieuwe gewoontes te vinden om veerkrachtiger te worden wanneer je tegen stressvolle situaties aanloopt. 

 

De eerste helft van de dag draait helemaal om het ontwarren van stress. Wat is stress eigenlijk? Hoe herken je het, hoe uit het zich, en wat zijn mogelijke triggers? Trainees krijgen de kans om hun eigen ervaringen te delen en van elkaar te leren. En we houden het niet bij praten… Tijdens de training gaan de trainees een spel spelen. Niks zo leerzaam als stress ter plekke ervaren om erover te reflecteren. 

In het tweede deel introduceren we het concept van de “Corporate Athlete“. Ze gaan verschillende technieken uitproberen die toegepast worden door topatleten, waaronder fysieke, emotionele, mentale en doelgerichte aspecten. Wat voorbeelden? Hartcoherentie, visualisatietechnieken en hoe ze hun mindset kunnen veranderen wanneer ze geconfronteerd worden met irrationele overtuigingen en gedachtepatronenZe zullen leren om deze en vele andere dingen toe te passen in hun drukke levens. Een training die barst van de inspiratie, zeker weten! 

Op zoek naar een omgeving waar stress een vriend wordt?

Bekijk onze traineeships en andere trainingen.