|

Wat betekent leiderschap voor jou?

Leiderschap, persoonlijk leiderschap of zelf-leiderschap. Je krijgt deze termen als future leader steeds vaker naar je hoofd geslingerd. Ook door ons. Wat betekenen ze precies?

Deel 1: leiderschap.

 

 

We vroegen aan enkele trainees en een manager wat leiderschap voor hen betekent. Hun antwoorden lieten we fileren door An De Bondt, Head of Traineeships bij Ormit Talent.

“Ik las heel wat antwoorden waar ik zelf ook achter sta. Al vielen me er wel een aantal zaken op die ik ietwat anders zie.”

Een team managen is niet hetzelfde als een leider zijn. Vaak wordt een klassiek beeld op jou als manager geplakt. Als de persoon die alles weet, de grootste expert van het team. Maar ben je dan een goed leider? Leiding geven gaat veel meer over verbinden, helpen groeien en authentiek zijn.

Als leidinggevende help je een groep samen iets behalen. Je zoekt daarbij de balans tussen richting aangeven en ownership geven. Je gaat beslissingen faciliteren. En zegt bijvoorbeeld: “We zijn hier als een team, wie heeft suggesties?”

Care personally … mooi, maar bedenk: hoe ver moet je daarin gaan? Het is belangrijk om te weten hoe het is met je mensen, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid. Het is aan de persoon in kwestie om voor zichzelf te zorgen en aan te geven waar hij/zij nood aan heeft. Als leider kan je dit stimuleren.

Lead by example betekent ook op je gezicht durven gaan of zeggen dat je het niet weet. Dat is vaak moeilijk. Maar die openheid en eerlijkheid heeft iets ongelooflijk sterks. Je team zal makkelijker de nek durven uitsteken. Al moet je daarvoor eerst wel een omgeving van vertrouwen opbouwen.

Klopt. Zet voor je team een stip aan de horizon om samen naar toe te werken. Dat maakt de acties concreet, resultaatgericht en werkt motiverend. Het helpt ook enorm wanneer je als bedrijf een gezamenlijk doel hebt waar je je als team achter kan scharen met eigen doelstellingen.

Dat vind ik een hele mooie. Ik ben blij dat deze van een leidinggevende komt, die weet waar het om draait. Want het gaat niet alleen om je eigen team dat aan jou rapporteert. Maar om alle mensen met wie je samenwerkt.

Managen wil niet per se zeggen dat jij als manager alles moet doen of bepalen. Je zorgt er vooral mee voor dat de mensen zelf de dingen vastpakken. Dat ze ownership nemen. Dat ze hun persoonlijk leiderschap (zelf-leiderschap) bovenhalen. “Als we nu eens naar daar zouden gaan?” Of “hoe zou je dat zelf aanpakken?”

Lees ook de blog van An over persoonlijk leiderschap.