|

Wat betekent persoonlijk leiderschap voor jou?

Leiderschap, persoonlijk leiderschap of zelf-leiderschap. Je krijgt deze termen als future leader steeds vaker naar je hoofd geslingerd. Ook door ons. Wat betekenen ze precies?

Deel 2: persoonlijk leiderschap.

 

 

We vroegen aan enkele trainees en een leidinggevende wat persoonlijk leiderschap voor hen betekent. Hun antwoorden lieten we fileren door An De Bondt, Head of Traineeships bij Ormit Talent.

“Voor ik bij Ormit Talent kwam, had ik een plan om HR manager te worden van een KMO. Ik bepaalde een route om daar te geraken. Maar onderweg ontdekte ik dat ik mijn doel moest bijsturen. Dat ik van andere dingen meer energie kreeg en ik beter daarop kon inzetten. Dat gaat samen met persoonlijk leiderschap.”

 

Mooi gezegd. Je blijft voortdurend evolueren en kan aangeleerd gedrag veranderen of bijsturen. Er schuilt een enorme kracht in focussen op je talenten en sterktes. Ze verder ontwikkelen en meer inzetten, zal je helpen om successen te behalen

Dit is een hele sterke. Is voor een groep spreken bijvoorbeeld niet je sterkte, maar ben je wel sterk in één-op-één gesprekken? Maak er dan gebruik van en ga eerst een aantal mensen individueel overtuigen. Zo focus je je op je talenten om een doel te bereiken.

Persoonlijk leiderschap is meer dan ownership maar het is wel een heel belangrijk element daarin. Een van de waarden van Ormit Talent is care to dare. Genoeg om iets geven om er je nek voor te willen uitsteken. En dat begint bij jezelf.

Full control of your life, dat is onmogelijk. Je moet kunnen loslaten, weten wat binnen je controle ligt en wat niet. Anders blijf je tegen muren aanlopen en raak je ontmoedigd en gefrustreerd. Het is die aanvaarding die ervoor zorgt dat je verder kan na de frustratie.

 

Een hele sterke, op voorwaarde dat je plannen bereikbaar blijven. Vaak zijn kleine stappen en doelen beter om ergens te geraken dan grote. Een plan zorgt voor een stip aan de horizon. Maar als niet alles volgens plan verloopt, moet je het durven bijsturen. Er zijn meerdere wegen om de stip te bereiken.

Lees ook de blog van An over leiderschap.