Wat is talentontwikkeling?
Elk individu heeft eigen, unieke talenten en vaardigheden. Talentontwikkeling binnen een organisatie omvat het proces van het helpen van je medewerkers om hun kennis, vaardigheden en potentieel te ontwikkelen, zodat ze betere prestaties kunnen leveren en zich kunnen blijven verbeteren. Het einddoel van talent ontwikkeling is groei. De groei van een persoon, de groei van je team en de groei van je organisatie.
Wil je als organisatie je volledige potentieel bereiken en dus voorop blijven, is het nodig om de interesses en sterke punten van elke werknemer te identificeren. Met activiteiten en initiatieven die de ontwikkeling van medewerkers ondersteunen, is het daarna mogelijk om die talenten te versterken. En daar ligt een groot onontgonnen potentieel voor veel bedrijven.
Waarom is talentontwikkeling belangrijk voor organisaties
Getalenteerde medewerkers die hun kennis, vaardigheden en skills mogen aanscherpen, zijn in staat om betere resultaten en frisse ideeën te leveren. Op zijn beurt creëert dat extra productiviteit, een hogere kwaliteit van dienstverlening en bijgevolg meer tevreden klanten.
Daarnaast voelen werknemers die gemotiveerd worden om te groeien, zich gewaardeerd en betrokken. Door te investeren in de kennis en vaardigheden van medewerkers, zijn ze bovendien loyaler. Gevolg? Omdat je werknemers hun volledige potentieel kunnen benutten, is er minder verloop in je organisatie.
Tenslotte kan talentontwikkeling ook helpen om het leiderschapspotentieel binnen de organisatie te ontdekken en te ontwikkelen. Zo maak je van jouw organisatie een succes op de lange termijn.
Wie is verantwoordelijk voor talentontwikkeling?
Ieders talenten tot hun recht laten komen, is natuurlijk geen eitje dat snel gebakken is. Er zijn drie stakeholders verantwoordelijk voor talentontwikkeling binnen een organisatie.
Eerst en vooral is er een grote rol weggelegd voor de HR en de learning & development afdeling. Zij staan dicht bij de medewerkers en weten welke initiatieven ze nodig hebben om te groeien. HR-afdelingen ontwikkelen meestal de talent strategieën en implementeren ontwikkelprogramma’s.
Daarnaast spelen de leidinggevenden ook een belangrijke rol. Zij stellen dikwijls individuele ontwikkelingsplannen voor hun werknemers op. De persoonlijke begeleiding komt dan ook van hun.
Ten slotte, ligt ook een heel grote verantwoordelijkheid bij het talent zelf. “You can bring the horse to the water but you can’t force it to drink”. Al geef je mensen de kans om hun skills te ontwikkelen, als ze geen ownership nemen over hun eigen talenten, zullen ze niet groeien.
Wat zijn de verschillende vormen van talentontwikkeling?
Elk talent leert op een andere manier, zijnde door te doen, te reflecteren, te conceptualiseren of door toepassing op de werkomgeving. Om het potentieel van al het talent in je organisatie te maximaliseren, pas je best verschillende vormen van talentontwikkeling toe.
Dit zijn de meest voorkomende vormen van talentontwikkeling:
Training en opleiding
Dit omvat training in groep, (online) cursussen en workshops om zowel soft skill vaardigheden als hard skill kennis op te bouwen. Dit kan zowel face-to-face, hybride of in blended vorm gebeuren.
Mentorschap en coaching
Het hebben van een mentor of coach die begeleiding en feedback biedt, helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden en het oplossen van uitdagingen.
Jobrotatie en taakverrijking
Het toewijzen van verschillende taken of verantwoordelijkheden aan een werknemer kan hen helpen nieuwe vaardigheden te leren en hun ervaring te vergroten. Onderschat hier ook de kracht van ‘side’ opdrachten in iemand zijn of haar huidige job niet.
Feedback en prestatiebeoordeling
Regelmatige feedback en prestatiebeoordelingen kunnen individuen helpen hun sterke en zwakke punten te identificeren. Op basis hiervan kunnen ze op een gerichte manier hun werkrelaties en prestaties verbeteren.
Persoonlijke ontwikkeling
Dit omvat activiteiten die talenten op zichzelf doen om hun vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen, zoals regelmatige reflectie momenten, shadowing van collega’s, werkgroepen organiseren rond specifieke thema’s, hobby’s en zelfs vrijwilligerswerk.
Zelf een beleid opzetten voor talentontwikkeling in jouw organisatie?
Organisaties en talenten hebben nood aan een beleid voor talent development. Ga hier dus zo snel mogelijk mee aan de slag!
Benieuwd hoe Ormit Talent de skills van jonge talenten ontwikkelt?