|

Een traineeship gaat niet alleen om de bestemming.

Het verhaal van Ludmilla.

“Life is about the journey, not the destination” (je weet wel, die quote die je overal tegenkomt) …

 

En als je er echt over nadenkt, is het iets waar we allemaal tegenaan zijn gebotst. Maar als je midden in die reis zit en geen idee hebt wanneer of zelfs óf je ooit je bestemming zult bereiken, klinkt het soms als bullshit, toch? Zo voelde ik mij alleszins in de eerste jaren van mijn opleiding en carrière. Ik werd bestookt met grote vragen: “Waar zie je jezelf over 3 tot 5 jaar?” of “Wat is jouw droom job?”… Moeilijke vragen voor iemand die geen idee zicht had op haar pad voor de toekomst.

Dus wat deed ik? Ik koos voor een brede opleiding in Marketing & Business Management, zodat ik alle opties open kon houden. En bij het kiezen van mijn eerste job, had ik nog steeds geen flauw idee wat ik wou. Dus solliciteerde ik maar op functies die in lijn waren met mijn opleiding, zoals Junior Product Manager, of die een catchy teksten zoals “Op zoek naar jonge enthousiastelingen recht uit de universiteit, met groeimogelijkheden en interessante uitdagingen.” Het was meer een logische keuze dan een match made in heaven. Hoe dan ook, het hebben van een job bracht me een veilig gevoel en ik begon mijn carrière. Maar na een jaar merkte ik dat ik vastzat en besefte ik dat het tijd was om mijn mogelijkheden te verruimen. Ik besloot te solliciteren voor een management traineeship bij Ormit Talent. Achteraf gezien, de beste beslissing ooit!

Waarom die “achteraf gezien”?

Omdat ik op dat moment en eigenlijk gedurende mijn hele traineeship geen idee had dat dit het begin was van een ongelooflijk avontuur! Het was een reis die me meenam langs verschillende bedrijven, bedrijfsculturen, managers, functies, projecten, en werkmethodes… Sommige ervaringen brachten me ongelooflijke collega’s, terwijl andere vooral eenzaamheid creëerden. Ik kreeg interessante en minder opwindende taken. Kwam in contact met inspirerende managers die me pushten om grenzen te verleggen, terwijl anderen benadrukten hoe belangrijk het is om het team te waarderen en samen doelen te bereiken.

Wat hebben ze mij geleerd?

Het ene moment wat makkelijker dan het andere dus. En dit leerde me iets belangrijk: Het draait in al deze ervaringen niet om de beste manager, leukste collega’s of meest uitdagende taken. Het gaat om hoe JIJ de dingen ziet en controle neemt over je eigen reis. En dat is een keuze! Je kan wachten op de perfecte match of je kunt zelf elke ervaring een betekenis geven. En dan komt die quote om de hoek kijken! 

Discover

Mijn traineeship bracht me niet meteen mijn droombaan, maar het stelde me instaat om te ontdekken en te connecteren met wie ik ben. Ik vertelde eerder dat ik het best moeilijk vond om niet te weten wat ik wilde worden, maar nu weet ik: dat is normaal! Hoe kun je je bestemming bepalen als je niet weet wat je voorkeuren en behoeften zijn? Daarom ging ik altijd vol voor nieuwe uitdagingen in mijn management traineeship: een nieuwe assignment om de 6 tot 9 maand, mij aanpassen aan nieuwe situaties, regelmatig feedback krijgen rond prestaties en hoe anderen mij zagen, uit mijn comfortzone stappen en vooral mij kwetsbaar opstellen in trainingen en coaching sessies.

Zelfreflectie

Het draaide allemaal om ERVAREN en niet vastzitten in beperkende gedachten of emoties (Zal dit me gelukkig maken? Is dit niet te uitdagend? …). In plaats daarvan koos ik voor een focus op zelfreflectie, bewustwording van mijn gedachten en gevoelens, af en toe een stapje terug om mijn reis te evalueren, wat ik had geleerd, wat ik had bereikt, en waar ik op dat moment stond. Ik bleef nieuwe dingen proberen, omdat beslissingen alleen gemaakt kunnen worden op basis van de informatie die je NU hebt. Dus, vertrouw op jezelf en geniet van het proces van ervaren en jezelf leren kennen. Dát is waar het om draait!

Vandaag ben ik al veel verder op mijn reis. Ik ben blij met waar ik ben, omdat ik een beter begrip heb van mezelf en wat écht bij me past. Maar ik weet ook dat ik mijn eindbestemming nog niet heb bereikt, en weet je wat? Ik ben er dolblij mee! Er valt nog zoveel meer te ontdekken en te beleven, en ik kan niet wachten om het allemaal te ontdekken!

 

Tijdens het schrijven van mijn eigen verhaal, werd ik nieuwsgierig naar de verhalen van andere trainees. Voelen zij hetzelfde als ze naar de quote kijken? Hoe kijken zij terug op hun reis tijdens hun traineeship? En hetzelfde geldt voor hen: Ormit Talent is niet de plek om je droombaan te vinden, maar het helpt je wel om de juiste richting te vinden door zelfkennis.

The story of other trainees

Giel

“Ik begon bij Ormit Talent met 1,5 jaar ervaring. Voor mij was een traineeship zeker een stap vooruit door de focus op persoonlijke kennis en soft skills. Mijn persoonlijke coach, het interne team en mijn medetrainees zorgden ervoor dat ik altijd gefocust bleef op deze twee elementen. Door verschillende trainingen, oefeningen en coaching sessies merkte ik dat ik een bepaalde manier had om naar problemen te kijken, te communiceren en taken aan te pakken. Door deel te nemen aan gesprekken en feedback te ontvangen, kon ik geleidelijk een dieper begrip krijgen van mijn persoonlijkheid, sterktes, ontwikkelpunten en hoe ik met anderen omga. Omdat het moeilijk is om jezelf in actie te observeren en feedback over persoonlijkheid zeldzaam is in onze samenleving, is dit een van de meest waardevolle inzichten geweest tijdens mijn tijd bij Ormit Talent.

 

Ormit Talent heeft me geen geheime formule gegeven om mijn perfecte job te vinden. Ik heb echter wel meer geleerd over mijn sterktes, valkuilen en energizers. Nu gebruik ik al deze kennis om mijn carrière verder te plannen en snel stappen voorwaarts te zetten zonder tegen muren op te lopen.”

Giel – Ormit Talent Alumni (Chapter Lead Talent Program)

Dries

“Hoewel Ormit Talent niet altijd rozengeur en maneschijn was voor mij, waardeer ik mijn tijd en traineeship daar enorm. Samen met mijn medetrainees en coach kon ik werken aan de aspecten waarvoor ik mezelf tijdens mijn opdrachten moest pushen. Hun begeleiding, samen met mijn natuurlijke nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen, droegen bij aan het succes van deze periode. Ook al genoot ik niet per se van elke individuele opdracht, het heeft me geholpen om mijn sterktes te herkennen en te waarderen, duidelijkheid te krijgen over de richting waar ik heen wilde, en te begrijpen wat ik het belangrijkst vind in een bedrijf of toekomstige werkgever.”

Dries – Ormit Talent Alumni (Management traineeship)

Geloof je ook dat de ervaring belangrijker is dan het eindresultaat?

Solliciteer voor een van onze traineeships en ontdek je ware potentieel door een focus op zelfkennis, coaching en persoonlijke en professionele ontwikkeling. Omarm het avontuur en vorm je toekomst. Begin vandaag nog aan deze ontdekkingstocht!