|

De druk van de eerste job: tips & tricks van een trainee

 

We kennen het allemaal – of bijna: de druk om de ‘juiste’ keuze te maken. Tenminste, ik heb het meegemaakt. Alles was niet altijd duidelijk voor mij, en beslissingen waren moeilijk te nemen toen ik begon te zoeken naar mijn pad.

Na jaren aan de universiteit te hebben doorgebracht, was het tijd om te gaan werken! Nadat ik was afgestudeerd, begon ik op zoek te gaan naar mijn eerste job en daar was het: de desillusie. Wat wilde ik doen? Welk bedrijf wilde ik naartoe? Hoe kon ik de overvloed aan informatie beheren waarmee ik werd geconfronteerd? Ik realiseerde me al snel dat op zoek gaan naar een eerste job gemakkelijk een echt beproeving kan worden.

In dit artikel vind je enkele tips die ik graag had gekregen toen ik LinkedIn opende om mijn eerste job te zoeken.

Het is oké om geen idee te hebben wat te kiezen en om bang te zijn

 

Toen ik begon te zoeken naar mijn eerste job, had ik geen idee waar ik naartoe ging. Ik had succesvol mijn studies afgerond waar ik niet gepassioneerd over was en die ik was begonnen omdat ‘rechten tot alles leidt’. Dus hier was ik, met het diploma ‘dat tot alles leidt’ op zak, volledig verloren en zonder enig idee waarheen te gaan. Ik begon al snel schuldig te voelen: hoe is het mogelijk dat ik na jaren van onderwijs me net zo verloren voelde als toen ik op mijn 18e mijn opleiding moest kiezen?

En geloof me,

het was een vreemd gevoel! Maar ik leerde dat de eerste stap naar een vervullende job is om te accepteren dat je niet weet wat je moet doen en dat het oké is als je 100% verdwaald bent. Je hoeft niet alles te weten op je 23e (of op welke leeftijd dan ook). Geef jezelf de tijd om jezelf de juiste vragen te stellen en rustig na te denken over waar je naartoe wilt. En trouwens, hier is een leuk en interessant feit: het bedrijfsmodel van Ormit Talent is gebaseerd op dit probleem. Het doel van de traineeships is om jonge mensen te helpen ontdekken wie ze zijn en weloverwogen beslissingen te nemen, zodat ze daarna een carrière kunnen ervaren die hen vervult.

Als je niet weet waar je naartoe gaat, kun je net zo goed een job kiezen waar je veel dingen kunt uitproberen

Toen ik voor het eerst de professionele wereld betrad, werd ik geconfronteerd met een enorme hoeveelheid informatie die ik niet wist hoe ik moest verwerken. Hoe kon ik weten of ik een job leuk zou vinden door alleen een een pagina beschrijving te lezen? Naar mijn mening leer je door te doen, dus het was vanzelfsprekend om voor een traineeship bij Ormit Talent te kiezen. Bij Ormit Talent, dankzij het management traineeship, heb ik de kans om jobs uit te proberen die ik niet had kunnen krijgen bij conventionele bedrijven.

Heb je een voorbeeld nodig? Probeer eens te solliciteren voor een marketing job met een rechtenstudie. Klinkt ingewikkeld? Je hebt gelijk, ik ben daar geweest. En toch zit ik hier, een artikel schrijven voor Ormit Talent terwijl ik wacht op mijn volgende opdracht (die een marketingopdracht kan zijn). Als management trainee bij Ormit Talent kun je alles proberen. Het maakt niet uit wat er op je cv staat, wat telt is wie je bent.

En laten we eerlijk zijn, je zult je passies en talenten niet ontdekken door maandenlang op LinkedIn te scrollen, dus als het tijd is om de stap te zetten en alles nog steeds vaag lijkt, ga dan breed. Marketing? Financiën? Projectmanagement? Waarom niet alle drie in één? Als je enige zekerheid is dat je het niet weet, houd dan zoveel mogelijk deuren open.

Verloren? Hoe meer je over jezelf weet, hoe beter je keuze zal zijn

 

Als er één ding is dat ik de afgelopen jaren heb gerealiseerd, is het dat onze generatie (Gen Z) soms verdwaalt. Met de behoefte om aan de wensen van onze ouders te voldoen, de bevelen van de samenleving, en de constante stroom van informatie waarmee we worden geconfronteerd, is het soms moeilijk om contact te maken met onze ware verlangens. Persoonlijk vind ik het vaak moeilijk om te vinden wat me drijft en me laat vibreren, hoewel ik dat essentieel vind om in lijn te blijven met mezelf. Ik heb in de loop van de tijd gerealiseerd dat je alleen door de tijd te nemen om echt naar binnen te kijken, antwoorden op je vragen kunt vinden. Alleen jij weet echt wat je wilt doen, en wat je echte talenten zijn.

Bij Ormit Talent moedigen we je aan om jezelf vragen te stellen die soms ongemakkelijk zijn, maar noodzakelijk voor je ontwikkeling. Door de verschillende trainingen die je tijdens je reis zult volgen, maar ook dankzij de hulp van je coach, leer je jezelf beter kennen en ontdek je talenten die je niet wist dat je had. Maar bovenal zul je je pad vinden: het pad waarop je je talenten gebruikt ten behoeve van een project waarin je gelooft en waarin je zult bloeien terwijl je elke dag blijft groeien.

Je bent geen boom 

 

En zelfs als je niet blij bent met je job en je het gevoel hebt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, ben je geen boom. Je bent niet geworteld, je kunt bewegen. Het vergt moed om te beseffen en toe te geven dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, maar het is geen mislukking. Je leert van elke ervaring die je doormaakt.

Het traineeshipformule is ook bijzonder geschikt voor degenen die niet te snel willen settelen. Bij Ormit Talent duurt een traineeship tussen de 24 en 26 maanden. Als je het management traineeship kiest, zoals ik heb gedaan, ben je na afloop van het programma vrij om te gaan waar je maar wilt (of om te blijven als management consultant).

Tot slot, naar mijn mening is Ormit Talent de perfecte compromis. Ik heb de kans om samen te werken met geweldige collega’s, om een verscheidenheid aan ervaringen op te doen, om elke dag meer over mezelf te leren en mezelf uit te dagen. Het beste deel? Over twee jaar kan ik dit artikel opnieuw lezen als ik op zoek ben naar mijn tweede job en een keuze maken die me gewoon vervult.

Dus, als ik je één advies zou moeten geven om te onthouden: vertrouw op jezelf, luister naar jezelf en durf te proberen! Elke ervaring die je meemaakt draagt bij aan het brengen van je op het juiste pad, dus enjoy the ride!

Klaar om meer te ontdekken op jouw eigen reis? Het is tijd om een van mijn collega’s te worden !