Hoe gebruiken we ons leiderschapsmodel in de praktijk?
Een succesvolle onderneming stimuleert, ontwikkelt en voedt leidershap. Dat vraagt dus ook om een goede visie op leiderschap. Bij Ormit Talent hebben we zo een duidelijke visie, gebaseerd op onze jarenlange expertise. Een visie die we vertaald hebben in een model.
Dat model bestaat uit 5 bouwstenen: Kennis van zaken hebben, Verbinding maken, Processen beheren, en Think & act outside-in. Met Persoonlijk leiderschap als 5de element, dat alle andere bouwstenen verbindt. Maar hoe gebruiken we dat model concreet? Lees er hier alles over.
Om de leiders van de toekomst te ontdekken
Bij Ormit Talent zijn we op zoek naar ‘special ones’. Toekomstige leiders die zichzelf in vraag willen stellen. Maar die ook impact willen creëren. Om deze toekomstige leiders te ontdekken, ontwikkelen we voor elk traineeship een speciaal profiel.
Wanneer we een profiel voor 1 specifieke klant ontwikkelen, dan gaan we met die klant samenzitten. We bespreken en bepalen dan welke competenties belangrijk zijn om van het programma een succes te maken. Op basis van die bespreking, gaan we een profiel uitwerken dat alle elementen van ons leiderschapsmodel bevat. Voor elk element zorgen we dan dat die competenties zich vertalen in observeerbaar gedrag.
Voor een algemeen management traineeship vertrekken we vanuit onze expertise. Maar ook vanuit de feedback van onze klanten. Zij vertellen ons hun ambities en dromen. Wij luisteren en leren welke competenties nodig zijn om die dromen werkelijkheid te maken. Deze input gebruiken we dan om ons leiderschapsmodel te gaan omzetten in een profiel. Met opnieuw een hele reeks vol observeerbare competenties en gedrag.
En wat dan? Op basis van al die profielen, gaan we kijken welke oefeningen ons gaan helpen om de juiste kandidaten te vinden. De juiste kandidaten voor een perfecte match. Voor Ormit Talent, voor de klant, en uiteraard voor de kandidaat zelf.
Je weet wel… Win-win-win!
Om de leiders van de toekomst te ontwikkelen
Ons Ormit Talent leiderschapsmodel is de basis voor onze ontwikkel programma’s. We zorgen ervoor dat alle aspecten van ons model in onze ontwikkelactiviteiten aan bod komen. Met speciale aandacht voor de verschillende raakvlakken tussen “Persoonlijk Leiderschap” en de andere aspecten.
We nemen heel wat tijd voor zelfreflectie bij Ormit Talent. Zelfkennis en zelfinzicht vinden we nu eenmaal belangrijk. Niet omdat we zo graag navelstaren. Integendeel! Omdat we ervan overtuigd zijn dat je eerst jezelf moet begrijpen voor je de ander kan begrijpen. En dus stimuleren we die zelfreflectie tijdens onze coachings en trainingen. Daar ontmoeten “Persoonlijk Leiderschap” en “Verbinding Maken” mekaar.
Nieuwsgierig en leergierig zijn? Cruciaal wat ons betreft. Die honger en dorst naar nieuwe kennis en skills. We beginnen ervan te watertanden. Ormit Talent trainees willen dingen gedaan krijgen. Dus hebben we trainingen over omgaan met politiek in organisaties. Over hoe je je verhaal goed vertelt. Over hoe je verandering kan stimuleren. Het raakvlak tussen “Think & Act Outside-In” en “Persoonlijk Leiderschap”.
Maar om verandering te kunnen brengen, moet je weten hoe de vork aan de steel zit. Om de gepaste leiderschapsstijl te vinden, moet je weten welke stijlen er bestaan. Om een team te kunnen managen, moet je inzicht hebben in team dynamiek. Allemaal thema’s die aan bod komen tijdens trainingen. “Persoonlijke Ontwikkeling” gaat dus echt vaak samen met “Kennis van Zaken” hebben.
Je moet natuurlijk ook de juiste prioriteiten kunnen bepalen. Het overzicht behouden. Kunnen uit- en inzoomen. De “werkvloer” is de ideale plaats om hier allemaal ervaring in op te doen. Tijdens hun opdrachten stimuleren we trainees om die helikopter view te houden, prioriteiten te zetten, enz. “Managen van Processen” en “Persoonlijk leiderschap” komen zo netjes samen.
Om resultaat te boeken
Je wist al dat we ons Ormit Talent leiderschapsmodel in observeerbare competenties en gedrag hebben vertaald. Daarom is het ook een ideale tool om de ontwikkeling van de trainees op te volgen. Dat doen onze trainees met de klant en hun coach. Om de 2 à 3 maanden hebben ze alle drie een meeting om die vooruitgang te bespreken. Tijdens een allereerste meeting bepalen ze samen op welke competenties best de nadruk te leggen. Op welk gedrag ze gaan focussen.
De coach ondersteunt de trainee in het ontwikkelen van die gekozen competenties. Niet alleen bij het begin. Het ganse project door. Trainee én coach bepalen zo acties om te verbeteren. Ze leggen manieren vast om successen te kunnen herhalen. De bijna maandelijkse coaching sessies zijn de ideale setting hiervoor.
En de klant? Ook die krijgt geregeld de kans om hun feedback met de trainee te delen. We stimuleren de trainee om regelmatig 1-on-1 gesprekken te hebben met de mentor bij de klant. Niet alleen om de performance te bespreken. Maar ook om aandacht te hebben voor de persoonlijke ontwikkeling. Om de feedback te krijgen op wat goed gaat? Om inzicht te krijgen in wat beter kan. De trainee deelt de feedback met de coach. En samen bepalen coach en trainee welke acties er eventueel moeten komen.
Tijdens het regelmatige overleg, waar trainee, klant en coach aanwezig zijn, komen alle elementen van de feedback samen. Ze delen welk gedrag werd gezien, welke verbeter acties er zijn gekomen en wat de verdere focus in de ontwikkeling zal zijn. Het helpt de trainee ook om resultaten te boeken. Iedereen tevreden!