|

Hoe word je een succesvolle scrum master 

met Ormit Talent en BNP Paribas Fortis.

De rol van een scrum master vereist zowel technische vaardigheden als menselijke vaardigheden. Toch hoef je geen softwareontwikkelaar te zijn om een scrum master te worden (maar het kan wel 😉). Creativiteit, leervermogen, een passie voor IT en verandering zullen je ver brengen. Dit geldt nog meer binnen ons scrum master traineeship, waar je alles leert wat je moet weten om een scrum master te worden door middel van training, coaching en on-the-job lerentraining.

In deze blog geven we je inzicht in de belangrijkste vaardigheden van een scrum master en een sneak peek van ons trainingsprogramma in samenwerking met BNP Paribas Fortis.

 

Technische vaardigheden

Hoewel je geen tools zult ontwikkelen, zijn enkele technische vaardigheden nog steeds vereist voor deze rol. Bij BNP Paribas Fortis bouwen scrum masters deze vaardigheden op binnen het agile raamwerk. Kennis van deze tools is belangrijk om het scrum-budget te organiseren en projectmanagement efficiënter te maken. En om de communicatie met je team (en dus, ontwikkelaars) soepeler te laten verlopen, zul je ook IT moeten spreken en begrijpen.

 

 

Binnen het traineeship leer je de meeste technische vaardigheden bij BNP Paribas Fortis. Waar zij een platform bieden met tal van scrum- en agile-trainingen. Binnen je trainingsbudget krijg je ook de kans om je scrum-certificaat te behalen. Naast deze technische vaardigheden krijg je ook de kans om meer te leren over nieuwe en oude technologieën om je team beter te begrijpen. Kortom, je kunt zoveel technische vaardigheden ontwikkelen als je wilt, zowel online als on-the-job.

 

Agility/wendbaarheid

Naast kennis van de agile manier van werken, vereist deze rol dat je zelf agile/wendbaar bent. Dit betekent dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderingen en de veranderende behoeften van je klanten. Je ziet experimenteren en falen als kansen om te groeien. Op deze manier geef je het goede voorbeeld aan je team om zelf veranderaars te worden.

 

 

Hoe? Dat is iets wat je leert tijdens de training “Being the change”. Een training waarin je wordt aangemoedigd om een vroege adoptant te zijn die verandering nastreeft. Je leert meer over wat er gebeurt wanneer mensen worden geconfronteerd met verandering. Maar in deze training reflecteer je vooral op hoe je er zelf mee omgaat en hoe je anderen kunt ondersteunen in veranderingsprocessen.

 

 

Projectmanagement

Als scrum master ben je ook een projectmanager die het team en het project op schema moet houden. Dit vereist een mix van verschillende vaardigheden: budgetallocatie, scope-analyse, strategische planning, beleidsontwikkeling, stakeholdermanagement… Maar ook het vermogen om het grotere geheel te zien en complexe hoeveelheden informatie te begrijpen. Dit alles terwijl je een kritisch denker bent die strategieën ontwikkelt tegen risico’s en het team informeert over veranderingen wanneer het nodig is.

Deze vaardigheden leer je voornamelijk in de praktijk. Hoewel we ook trainingen hebben om te groeien op deze onderwerpen in ons trainingsprogramma. Zoals kritisch denken en unconscious bias. De grootste leerpunten? Hoe kritisch denken toepassen, het effect van bias en enkele voorbeelden daarvan binnen het bedrijfsleven en het dagelijks leven. Daarnaast bieden we een training over stakeholdermanagement waarin je meer leert over stakeholderanalyse en actieplannen door het observeren van apen. Ja, echte apen!

Coaching en faciliterende vaardigheden

Als scrum master ben je verantwoordelijk voor het welzijn en de efficiëntie van je team. Door middel van coaching, faciliteren en stakeholdermanagement ondersteun je je team om hun volledig potentieel te bereiken. Dit kan op persoonlijk niveau gebeuren door reflectie op sterke punten en ontwikkelpunten, maar ook door het team te ontlasten in hun taken door middel van de juiste middelen aan te bieden.

 

Om de ondersteuning te bieden die je team nodig heeft, bieden we meerdere trainingen aan, waaronder een training over de basisprincipes van coaching. Hierin leer je je team inzicht te geven in hun sterke punten, valkuilen, waarden en hoe ze daarop kunnen handelen.

Communicatievaardigheden

Coachen, faciliteren en lesgeven. Allemaal vaardigheden die afhankelijk zijn van effectieve communicatie, wat cruciaal is voor een scrum master. Jouw communicatiemethode heeft een belangrijke invloed op je team en hoe zij met elkaar en andere stakeholders communiceren. Niet alleen praten is belangrijk, je moet ook op de juiste manier luisteren. Op deze manier kun je een omgeving van vertrouwen en open feedback creëren om creativiteit en innovatie te stimuleren.

 

Dit zijn geen vaardigheden die je van de ene op de andere dag leert. Daarom organiseren we een communicatiemarathon in verschillende delen, verspreid over je traineeship. Hier krijg je praktische tips over hoe je effectief en bewust kunt communiceren, door middel van rollenspellen over feedback, conflicthantering en het stellen van vragen. Je zult gemotiveerd zijn om deze tips direct toe te passen in je volgende gesprekken.

Leidinggeven door het goede voorbeeld te geven

Hoewel er geen echte hiërarchie is binnen scrum, lijkt het misschien een beetje vreemd dat leiderschapsvaardigheden een van de belangrijkste vaardigheden zijn voor een scrum master. Maar als je terugkijkt naar alle rollen en verantwoordelijkheden, is het eigenlijk helemaal niet vreemd, toch? Als dienend leider is jouw impact op motivatie en prestaties groter wanneer je de juiste leiderschapsstijl kiest. Niet binnen een hiërarchie, maar gewoon als een voorbeeld en inspiratie voor je team.

In de training over situationeel leiderschap leer je hoe je de juiste leiderschapsstijl kunt kiezen op basis van je publiek, de situatie en de ontwikkeling van je team. En hoe je verschillende volwassenheidsniveaus van teams kunt herkennen en daarop kunt inspelen. Dit zijn allemaal vaardigheden die van pas komen als dienend leider.

 

Een groeimindset

Tijd om in de praktijk te brengen wat je predikt. Je kunt proberen je team te motiveren met alle bovengenoemde vaardigheden, maar je hebt zelf een groeimindset nodig om echt impact te hebben. Als scrum master moet je begrijpen wie je bent en wat je persoonlijke thema’s zijn door zelfreflectie en feedback.

Bij Ormit Talent zul je hierin groeien bij elke ontmoeting met je coach, andere trainees en gedurende het ontwikkelingsprogramma. De MBTI-training, waarin je je persoonlijkheidstype en voorkeuren ontdekt. Maar ook hoe je andere voorkeuren kunt waarderen en ermee kunt omgaan. Een zelfs hoe je je communicatie kunt aanpassen aan verschillende voorkeuren. Dit zal van pas komen als scrum master. Wat later in je traineeship zul je ook meer leren over de 7 eigenschappen van zeer effectieve mensen. Een training waarin je deze eigenschappen zelf zult ervaren. Maar het belangrijkste is dat je naar huis zult gaan met een duidelijker visie op je leven en werk.  En geluk!

Klinkt als veel? Maak je geen zorgen.

Dit gebeurt gedurende twee jaar. Waarbij je coach je zal ondersteunen bij het maken van actieplannen om dit alles in de praktijk te brengen. Zolang je enkele basisvaardigheden hebt en een onverzadigbare nieuwsgierigheid hebt naar banking, IT en persoonlijke ontwikkeling, zul je er komen. De actieplannen over hoe dit alles in de praktijk te brengen.

Klaar om samen met ons een succesvolle scrum master te worden?