|

Wil Generatie Z te snel te veel?

Beïnvloed door sociale media, botst Gen Z’s gretigheid om te groeien soms met de realiteit van professionele ontwikkeling. Hoe benadruk je het belang van leren in hun huidige rol en motiveer je Gen Z om te blijven? 

Negen maanden geleden startten zeven dynamische talenten in je team. Jullie zien hen als jullie potentiële toekomstige leiders. Toch zijn er zorgen ontstaan omdat vijf van hen na een half jaar om loonsverhogingen of extra verantwoordelijkheden vragen.  

Ze verwachten de leiding te nemen over de meest complexe projecten zonder zich eerst te bewijzen op de eenvoudigere.

Je zit in een dilemma. Hoe maak je aan Gen Z duidelijk dat er nog veel te leren valt in hun huidige rollen? Hoe motiveer je hen om te blijven en binnen je organisatie te groeien in plaats van elders kansen te zoeken, denkend dat ze hun huidige rollen al beheersen?  

Wil Gen eratie Z te veel?

Generatie Z is nog jong. Dit betekent dat ze nog steeds een beetje naïviteit, grote dromen en niet heel veel geduld hebben. We hebben allemaal in die situatie gezeten, toch? 

Wat Gen Z echter onderscheidt van voorgaande generaties is het beeld dat ze via sociale media voor zichzelf hebben geschilderd. 

  • Salaris: TikTok-video’s zoals ‘Rijk worden voor je 30ste’ doen het lijken alsof geld verdienen zo simpel is als ABC. 
  • Doe wat je leuk vindt: Sociale media geven een geïdealiseerd beeld van werk. Op afstand werken vanaf het strand, of vanuit speeltuinachtige kantoren in Silicon Valley. Door blootstelling aan mensen die alleen doen wat ze leuk vinden en niet aan de lastige taken die daarbij horen, ontstaat er een verkeerde perceptie van werk. 
  • Snelle oplossingen mentaliteit: TikTok staat vol met video’s die je helpen alles in een oogwenk te repareren. Dit creëert voornamelijk een focus op het resultaat in plaats van op het proces van vaardigheidsbeheersing. 
  • Content op sociale media is kort en bondig. Niet overtuigd? Scroll naar de volgende video. Dit maakt Gen Z snel verveeld en op zoek naar het volgende spannende ding. 
  • ‘Experts’ in alles: Veel mensen op sociale media beweren dat ze een expert of strategische partner zijn na slechts 1 of 2 jaar ervaring. 

Frustratie als indicator voor groei

Als Generatie Z de arbeidsmarkt betreedt, kan het vinden van een evenwicht tussen de verwachtingen van sociale media en de huidige regels in de zakenwereld verwarrend zijn.  

Het besef dat werk geduld vereist en taken die ze niet leuk vinden, kan leiden tot gevoelens van uitputting en twijfel over hun keuzes.  

Daarom, wanneer een jong talent ‘moeilijk’ begint te doen of zich gefrustreerd voelt, is dat vaak een teken. Ze hebben ofwel niet genoeg verantwoordelijkheid of worden niet verantwoordelijk genoeg gehouden voor hun werk. Als dit het geval is, hebben ze tijd om te klagen en moeilijk te doen. Idealiter vind je best manieren om hun meer verantwoordelijkheid te geven.  

Geen projecten met grotere verantwoordelijkheden?  

6 dingen die je kunt doen om Generatie Z gemotiveerd te houden

Je werkt met jonge talenten. Dit betekent dat je soms nee moet zeggen tegen hun verwachtingen en tegelijkertijd hun motivatie wel wil behouden. Jouw investering in dit talent en hun wilskracht zijn hiervoor cruciaal. Door deze talenten goed te koesteren, kweek je de toekomstige managers van je organisatie.  

01

Introduceer AI in het team

Gebruik deze kans om AI in je team te introduceren. Vraag Generatie Z om AI-tools te testen die jullie huidige manieren van werken kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld: het optimaliseren van analyses, meeting beheer, tekstredactie, procesreviews, enz.  

02

Laat ze meelopen met senior collega’s

Sta ze toe om ervaren collega’s te volgen om blootgesteld te worden aan grotere verantwoordelijkheden. Maak het een win-win door hen te vragen naar notities, feedback en ideeën 

03

Maak ze verantwoordelijk voor informele activiteiten

Gen Z wil voelen dat ze deel uitmaken van een community. Dat vraagt meer dan af een toe een team lunch. Maak ruimte voor informele activiteiten op het werk. Laat Gen Z het initiatief nemen om zaken voor te stellen en te organiseren.

04

Maak ze verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling

Geef ze de mogelijkheid om de leiding te nemen over hun eigen groei. Vraag talenten om gebieden voor verbetering te identificeren in zowel hard als soft skills. Ondersteun en monitor dit proces als mentor.

05

Geef doorlopende & constructieve feedback

Geef niet enkel schouderklopjes. Maak Gen Z ook bewust van wat ze nog moeten leren en betrek ze bij de complexiteit van taken. Geef feedback na elk resultaat. Weet je niet hoe? Bekijk deze 1 minuut durende video over hoe je effectieve feedback geeft. 

06

Geef ze perspectief

Hoe en wanneer zie je deze talenten evolueren? Als het in dezelfde rol is voor de komende 3 jaar, bespreek dan waar de persoonlijke groeimogelijkheden liggen. Betrek HR indien nodig en leer ze in hoe ze hun carrière pad binnen je organisatie kunnen vormen 

Als een jong talent om een loonsverhoging vraagt en je dit nog niet kunt bieden, biedt dit artikel 5 alternatieve manieren van compensatie.  

Je samenwerking met Generatie Z is een gezamenlijk avontuur op de werkvloer. Omarm hun energie, begeleid ze door de complexiteit van jouw organisatiecultuur en ontdek hoe hun unieke perspectieven bijdragen aan de groei van je team. Dit gaat niet alleen over het managen van Generatie Z; het gaat over het investeren in de toekomstige leiders van je bedrijf. 

(her)bekijk de gratis webinar

Als je een talent van Generatie Z bent, heb je waarschijnlijk je eigen frustraties over eerdere generaties. We begrijpen je!

 

Lees hier hoe je omgaat met oudere collega’s die vastzitten in stereotiep denken.