|

Beyond the salary game

Vasthouden aan talent van Generatie Z is niet makkelijk. Die jonge veulens met een uniek gevoel voor stijl en een diepe wens voor een gezonde werk-privébalans. Hen aan boord halen is een triomf, maar zorgen dat ze blijven, dat is wat er echt toe doet. 

Jong talent wordt overspoeld door vele job opportuniteiten, inclusief die van jou. Het veiligstellen van een gestage instroom is cruciaal, maar het onderhouden ervan is waar de echte uitdaging ligt. Investeren in jong talent belooft lange termijn voordelen, maar wat heeft het voor zin als ze na acht maanden de deur uit lopen op jacht naar een hoger salaris? Dat is een aanslag op je tijd en budget.  

Eenmaal je die talentpijplijn hebt opgebouwd, is het doel deze zo te houden en je jonge potentials te koesteren tot toekomstige leiders.  

 

Is salaris een dealbreaker?

52% van Generatie Z ziet salaris als de belangrijkste drijfveer bij het kiezen van een baan. Bovendien zou 56% hun huidige baan verlaten voor een beter salaris elders. Dus wat gebeurt er wanneer bij exitgesprekken blijkt dat mensen vertrekken voor het geld? Zijn ze puur op geld uit, of is er meer aan de hand?  

Hier is de realiteit: Generatie Z wordt niet gedreven door hebzucht; ze hebben echte financiële behoeften. Als de meest financieel onafhankelijke generatie, hebben ze een groter salaris nodig om te voldoen aan de eisen van zelfstandig leven – van het huren van een appartement tot het nemen van een vakantie om te ontspannen. De kosten van levensonderhoud zijn gestegen en een goede werk-privébalans brengt vaak eigen kosten met zich mee. Die wandeltochten en Matcha Lattes betalen zichzelf niet. Je zou kunnen denken dat het laatste een keuze is. Wij geloven dat het een nieuwe basisverwachting is van deze generatie.  

Voorkom dat je beste talent te snel vertrekt voor geld

Rijk zijn kan over geld gaan. En het kan ook een verhaal zijn van persoonlijke groei, ervaringen en een plek om ergens toe te behoren. Investeer in deze drie gebieden en verander je recente aanwervingen in lange termijn toekomstige leiders.  

Prioriteit geven aan persoonlijke groei boven financieel gewin

  • Investeer in mentorschap, coaching en trainingsdagen om Generatie Z zich rijker te laten voelen in termen van persoonlijke ontwikkeling. Laat ze voelen dat ze nog niet klaar zijn met leren en dat als ze vertrekken, ze grote leerkansen missen. 
  • Bijvoorbeeld: Geef ze een persoonlijk ontwikkelingsbudget en laat ze hiermee een jaarlijks persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen. Sta hen ook toe dit budget te gebruiken voor het ontwikkelen van vaardigheden die niet direct gerelateerd zijn aan hun huidige rol, zoals leren pianospelen.  

Creëer een gevoel van verbondenheid

  • Als je merkt dat Generatie Z niet graag naar kantoor komt, heb je werk te doen. Een goede sfeer op het werk is de tweede belangrijkste reden (34%) waarom jong talent een baan kiest. Ze willen plezier hebben en zich voelen alsof ze behoren tot een informele familie in plaats van tot een formele groep. 
  • Bijvoorbeeld: Laat Generatie Z informele uitjes voor het team organiseren en laat ze werk associëren met vakanties. Vraag jong talent wat hen vaker naar kantoor zou brengen en voer dit uit.  

Trots op projecten en verantwoordelijkheden

  • Generatie Z wil trots zijn op wat ze doen. Verduidelijk het doel achter hun werk – of het nu gaat om het opbouwen van hun carrière of bijdragen aan een betere wereld. Hoe meer ze voelen dat hun werk daadwerkelijk bijdraagt aan hun leven, hoe meer ze zullen investeren in werk. 
  • Bijvoorbeeld: Begin elke vergadering met de hoge visie en doelen van je team en organisatie. Laat ze een persoonlijk impactplan maken op basis van de bedrijfsstrategie. 

(her)bekijk de gratis webinar

Als je een talent van Generatie Z bent, heb je waarschijnlijk je eigen frustraties over eerdere generaties. We begrijpen je!

 

Lees hier hoe je omgaat met oudere collega’s die vastzitten in stereotiep denken.