|

De eerste maanden als IT-trainee bij ArcelorMittal. 

Ontdek het verhaal van Andy

Maak kennis met Andy, IT-trainee binnen het ScaleUp-project bij ArcelorMittal. Een groot strategisch project met als uiteindelijk doel één Supply Chain in heel Europa. Hij is momenteel bezig met zijn eerste opdracht waar hij deel uitmaakt van het integratieteam. Met zijn sterke technische achtergrond, scherpe analytische vaardigheden en zijn ambitie om een technisch expert te worden, is het uiteindelijke doel van zijn traineeship de functie van IT-analist. We hadden een kort gesprek met Andy om meer te ontdekken over zijn verantwoordelijkheden en de rol van IT binnen dit projectteam.

Laten we beginnen met de basis.

Kun je ons wat meer vertellen over het ScaleUp-project waar je deel van uitmaakt?

 

Het ScaleUp-project is een groot project om één Supply Chain te creëren voor alle Europese bedrijfseenheden. Op deze manier willen ze een meer geharmoniseerd en efficiënt proces bereiken. Momenteel bevindt het project zich in de uitrolfase. Er zijn al veel landen die het volledige systeem gebruiken, terwijl andere nog in de uitrolfase zitten. Elk land heeft zijn eigen interne systemen, dus fine-tuning is altijd nodig. We hebben nog een paar jaar te gaan voordat de uitrol in alle Europese eenheden is voltooid.

En wat is de rol van IT in dit project?

ArcelorMittal heeft speciaal voor dit project een applicatie vanaf nul gecreëerd. Ik vind het heel cool, maar ook erg ingewikkeld. Het is belangrijk om tijd te investeren in het begrijpen van deze tool om ervoor te zorgen dat je impact kunt hebben.

Aangezien ik geen deel uitmaakte van het team vanaf het begin, kan ik alleen meer delen over de rol van IT vanuit mijn ervaring en binnen de huidige fase van het project natuurlijk. De tool en de basis zijn er, en nu voegen we nieuwe functies toe om het proces nog efficiënter te maken. Als IT-trainee ben ik niet betrokken bij de beslissingen over wat er moet worden toegevoegd, maar als analist ben ik betrokken bij de discussies over hoe dit samen met het bedrijf en de IT-architect kan worden gedaan. Een analist heeft een duidelijke visie op de code en dat is waar we waarde kunnen toevoegen aan deze beslissingen.

En jouw rol als trainee?

Het is iets dat groeit. In het begin ging het wat langzamer omdat ik veel documenten moest lezen en opnames moest bekijken, maar het is ook erg noodzakelijk om het project en de tool te begrijpen. Daarna ben ik meer vergaderingen gaan bijwonen en heb ik functies doorgenomen met een ervaren IT-analist. Dit was echt een toegevoegde waarde, omdat hij de ins en outs kende van de componenten waar het team aan werkt en me een duidelijk begrip kon geven van de samenhang tussen hen. Aangezien hij zelf overgaat naar de rol van IT-architect, krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Het geeft me wel vertrouwen dat ik hem nog steeds kan vragen om mijn werk te controleren, wat hij vrij snel doet omdat hij in de loop der jaren genoeg bugs heeft gezien.

Wat zijn deze verantwoordelijkheden op dit moment?

 

Ik ben verantwoordelijk voor het analyseren van incidenten in productie die betrekking hebben op de componenten van mijn team en ervoor te zorgen dat er in de toekomst een oplossing wordt geïmplementeerd. Verder analyseer ik tal van bedrijfsfuncties om het aantal bugs te beperken wanneer we in productie gaan. Deze analyses zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontwikkelaars voldoende werk hebben.

Als je kijkt naar je huidige opdracht, is coderen belangrijk?

 

Op dit moment werk ik aan de ontwikkeling van user stories op basis van de behoeften van het bedrijf. Dit betekent dat ik de huidige code analyseer om te zien of we delen kunnen hergebruiken, wat we moeten aanpassen en of die aanpassingen van invloed zullen zijn op andere componenten. Zoals je ziet, is enige ervaring met coderen handig, ja. Maar het is meer dan dat! Ik heb veel contact met het bedrijf, dus communicatieve vaardigheden en een gezonde interesse in het zakelijke aspect zijn ook nuttig.

Ik heb het gevoel dat mijn verantwoordelijkheden groeien en de inhoud van mijn baan steeds dichter bij de rol van een IT-analist komt.

Bijna twee maanden bezig, hoe voel je je over ArcelorMittal?

 

Het was eigenlijk heel aangenaam. Hoewel er binnen ArcelorMittal een hiërarchische structuur is, ervaar ik dat zelf niet. Er is een duidelijke focus op teamwork en veel vertrouwen. Ik kreeg meteen de kans om vanuit huis te werken.

Bovendien heb ik veel een-op-een gesprekken met mijn opdrachtmanager. Hij doet veel check-ins over hoe ik me voel, waar ik aan werk, mijn behoeften, … Dit helpt me echt om te groeien en om verdere stappen binnen mijn traject te bespreken.

Waarom zouden jonge talenten met een passie voor IT volgens jou voor dit traineeship moeten kiezen?

 

Voor mij zijn er drie dingen die dit traineeship echt bijzonder maken. Ten eerste de kansen die je krijgt als IT-trainee binnen dit project. Je krijgt echt zicht op zowel de zakelijke als de ontwikkelingskant van het ScaleUp-project. Ik hou ervan om deel uit te maken van het grotere geheel en de beslissingen over wat, hoe, waarom…

Ten tweede is de omgeving waarin je werkt erg interessant. Je wordt deel van een internationaal en multicultureel bedrijf en project waar je zult interageren met verschillende soorten mensen. Last but not least, je krijgt 2 jaar begeleiding van Ormit Talent. In hun trainingen voor soft skills zul je werken aan vaardigheden waarin je niet erg sterk bent. Ik heb al meer geleerd over het belang van open vragen stellen, hoe je goede feedback kunt geven en hoe je conflictsituaties kunt aanpakken. Allemaal een toegevoegde waarde voor de rol van IT-analist, dat is zeker.

Andy is nog steeds op zoek naar collega’s. Ben je enthousiast om te ontwikkelen in een IT-omgeving en wil je deel uitmaken van het technisch beheer van IT?

Klinkt dat als iets voor jou?