|

Louis begint met PowerBI

In het begin van 2023 is Louis bij ons komen werken als data-trainee. Als zijn eerste opdracht nam hij een interne uitdaging aan: de creatie van een marketingdashboard. Benieuwd naar zijn aanpak en wat hij heeft geleerd? Eén ding is zeker, het gaat niet alleen over gegevensvisualisatie. Dus snel verder lezen om te ontdekken wat we bedoelen.

“Ook al denken we misschien dat een dashboard draait om visualisatie, in dit geval draaide het voornamelijk om data-engineering.”

Zijn opdracht

Het afgelopen jaar heeft het marketingteam veel geïnvesteerd in de marketingstrategie van het bedrijf. Een nieuwe strategie vereist KPI’s en analyses. Aangezien elk kanaal zijn eigen dashboard heeft, werden de resultaten van een campagne verdeeld over meerdere visualisaties, waardoor het moeilijk was om een campagne die via meerdere kanalen liep, te analyseren. Daarom vroegen ze me om een dashboard te bouwen dat alle gegevensbronnen combineerde.

Het belangrijkste doel en de toegevoegde waarde ervan zou de mogelijkheid zijn om cross-analyse tussen campagnes en resultaten van het ene kanaal naar het andere mogelijk te maken, en zo een algemeen perspectief te bieden op hoe de marketinginspanningen renderen.

Zijn aanpak

Functionele en ontwerpconfiguratie

Na verschillende gesprekken over de behoeften van het marketingteam ontwierp Louis mock-ups op basis van de KPI’s. Verschillende versies werden op papier getekend en later gebouwd met voorbeeldgegevens.

Pipeline-engineering (ETL) en data visualisatie

Onderzoek naar hoe de verbindingen met verschillende bronnen moesten worden opgezet: LinkedIn, Meta, Recruitee en Hubspot. Een proces van trial-and-error en zoekopdrachten op Google maakten een groot deel uit van deze stap. Telkens wanneer er met succes gegevens uit een API werden gehaald, schakelde Louis over naar de ontwerpfase, waardoor hij enige voortgang aan de belanghebbenden kon laten zien gedurende de weken.

Fine-tuning

Na het naderen van de voltooiing van de meeste vereiste visualisaties in PowerBI vond een iteratief proces plaats om de gebruikerservaring en de efficiëntie van het dashboard te verbeteren. Grafiekontwerpen werden herwerkt om de leesbaarheid te verbeteren en het gebruiksgemak voor niet-technische gebruikers, en vragen werden aangepast om alleen de vereiste hoeveelheid gegevens op te halen, op basis van de input van belanghebbenden.

Informeren

We denken dat het vrij duidelijk is dat het dashboard een zeer technische backoffice vereist. Daarom voegde Louis een laatste fase toe aan zijn project: documentatie en tutorials om het team te ondersteunen bij het vernieuwen van API-tokens in de toekomst.

"Uiteindelijk zijn alle API-query's zo vaak herwerkt, op zoveel verschillende manieren, en hoewel ze niet echt efficiënt zijn, vormen ze mijn grootste trots over dit project: ik kan zeggen dat ik in staat was om dergelijke bronnen te ETL'en en alles samen te voegen."

Zijn ontwikkeling

Een dataproject heeft altijd twee kanten, en Louis gelooft ook dat hij op beide terreinen is gegroeid: mensen en harde vaardigheden.

Technische skills

Deze opdracht gaf hem de kans om PowerBI en de bijbehorende tools (Power Query, Power BI Service en Desktop, DAX, M…) te ontdekken, maar ook REST-API’s en een beetje SQL. Het dashboard vereiste veel programmeren, daarom gelooft Louis dat zijn grootste leermomenten op het gebied van data-engineering lagen:

“Ik heb zelfvertrouwen opgebouwd in het gebruik van Power BI en het opzetten van complexe queries via web-API’s, wat voor mij helemaal nieuw was.”

Bovendien heb ik geleerd dat het waardevol is om een netwerk te hebben van mensen met affiniteit voor data, waar je om hulp kunt vragen als dat nodig is.

People skills

Aan de zachtere kant? Hij leerde vooral meer over stakeholder management. De opdracht vereiste tal van vergaderingen met verschillende partijen en zelfs één-op-één vergaderingen voor specifieke aspecten. Een uitdaging voor Louis in het begin:

“Ik heb feedback ontvangen dat ik erg zelfstandig werk, wat prima is, maar dat ik ook meer initiatief zou moeten nemen om belanghebbenden op de hoogte te houden van de voortgang van het project of om vragen te stellen wanneer dat nodig is.”

Hij gelooft dat hij is gegroeid in het voorbereiden van vergaderingen, het managen van verwachtingen en communicatie. Dit betekent dat hij heeft geleerd om op technisch gebied zo min mogelijk af te wijken van non-technische belanghebbenden.

Zijn oplevering

Een dashboard dat informatie combineert van LinkedIn, Meta, Google Analytics en Hubspot. Het toont in totaal 55 visualisaties verdeeld over 5 pagina’s en kan worden gebruikt voor zowel recruitment marketing als B2B marketing. Een resultaat dat tot stand kwam door veel feedback te vragen, om het dashboard te verbeteren en voor zijn eigen motivatie.

“De meeste partijen waren het eens over het goede gebruik van gebruiksvriendelijke visualisaties en pictogrammen in plaats van tekst voor leesbaarheid. Voor mij was het belangrijk om wat waardering te krijgen voor mijn werk, aangezien ik voornamelijk zelf met de technische kant van het project bezig ben geweest; erkenning en positiviteit motiveren me om verder te verbeteren!”

Louis heeft bijgedragen aan een snellere analytische proces binnen het marketingteam. Het biedt hen de middelen om regelmatig te rapporteren over alle platforms over campagnes, websitebezoeken, enzovoort. Een efficiënt dataproces om het marketingteam te ondersteunen bij het nemen van betere beslissingen over inhoud, SEO, marketingstrategie en dergelijke.

"Louis was enthousiast om tot de kern van PowerBI te komen om ons een solide Marketing Dashboard te bieden. Hij heeft onze specifieke behoeften goed begrepen en vond creatieve manieren om het dashboard aan te passen. In het begin gebruikte hij erg technische taal, maar toen we hem daar feedback over gaven, paste hij zijn communicatie aan. Een overwinning voor ons marketingteam!"

Eva Vercouteren (zijn interne opdrachtmanager

Net zo gepassioneerd over data als Louis?

En enthousiast om je vaardigheden op het gebied van mensen te ontwikkelen terwijl je werkt aan impactvolle data-opdrachten? Ontdek ons data-traineeship of neem gewoon contact op met Louis om het traineeship verder te bespreken.