De kracht van omgekeerd mentorschap
Geloof je dat hoe langer je voor een organisatie werkt, hoe meer je weet en hoe minder je hoeft te leren?
Wij zijn het daar niet mee eens.
Jonge starters brengen nieuwe vaardigheden en expertise mee. Ze bieden frisse perspectieven waar jij en andere gevestigde collega’s hun voordeel mee kunnen doen. Omgekeerd mentorschap speelt een cruciale rol in het uitwisselen van deze kennis.
Wat is omgekeerd mentorschap
Volgens Techopedia is omgekeerd mentorschap een “initiatief waarbij oudere leidinggevenden worden gekoppeld aan en begeleid door jongere werknemers over onderwerpen als technologie, sociale media en actuele trends. Omgekeerd mentorschap wordt gezien als een manier om oudere werknemers op snelheid te brengen op gebieden die vaak een tweede natuur zijn voor werknemers van rond de 20”.
Bij Ormit Talent geloven we dat omgekeerd mentorschap meer is dan het leren van de nieuwste ‘memes’ of trucs op Tik Tok. Als je accepteert dat “talent geen leeftijd kent” en gelooft dat trends een grote en blijvende impact kunnen hebben op het bedrijfsleven en de economie, dan kan je en jouw organisatie enorm profiteren van omgekeerd mentorschap.
Voordelen van omgekeerd mentorschap
Een omgekeerd mentorprogramma kan de retentie van jonge werknemers verhogen. Het biedt hen de transparantie en erkenning die ze van het management verwachten. Ze kunnen oefenen in het delen van kennis als materiedeskundige (wat ze in het begin van hun carrière zelden meemaken). Het geeft hen ook meer zelfvertrouwen om zich uit te spreken tegen mensen met meer traditionele ervaring dan zijzelf. Door jonge starters een plek te bieden waar ze zich gehoord en niet beoordeeld voelen, neemt hun betrokkenheid bij en inzet voor de organisatie toe.
Hoewel de ontwikkeling van digitale vaardigheden niet de focus van een omgekeerd mentorprogramma zou moeten zijn, zien veel van de bedrijven het als een zinvol onderdeel van de relatie. Het maakt het mogelijk om iets van iemand te leren in plaats van alleen over iets te leren. Dit is vergelijkbaar met het verschil tussen jezelf onderdompelen in een nieuwe taal versus het zelf leren uit een leerboek.
Omgekeerd mentorschap kan ook een enorme stimulans zijn voor cultuurverandering. Het stelt je in staat om veel nuttige informatie binnen je organisatie te identificeren: gebieden die je mist, processen die niet werken, werk dat (niet) spannend is, … De expertise die je in de loop der tijd hebt opgebouwd is belangrijk, maar kan, als er weinig of geen vernieuwing plaatsvindt, beperkend zijn. Een fris en nieuw perspectief van jongere teamleden maakt jaren van vastgeroeste gewoonten ongedaan.
Best practices omgekeerd mentorschap
Overtuigd dat omgekeerd mentorschap zou kunnen zijn wat je organisatie nodig heeft? Wij hebben enkele tips en trucs.
- De juiste match is cruciaal. In een effectieve mentorrelatie heerst een goede chemie tussen beide deelnemers. Kies dus niet iemand “alleen omdat de persoon jong is”. In plaats daarvan moet je ideale partner de vaardigheden of kennis hebben die jij nodig hebt. Ook is de bereidheid om een relatie met je op te bouwen nodig. Ormit Talent heeft hun jonge talenten zorgvuldig geselecteerd voor jou en je organisatie, dus je bent gedekt!
- Pak de angst en het wantrouwen van mentees aan. Veel leidinggevenden zijn bang om hun gebrek aan kennis te onthullen aan junior medewerkers. Maar als de angsten expliciet worden aangepakt, kan openlijk delen ongelooflijk lonend zijn. Je weet dat je jezelf blootgeeft, je stelt je kwetsbaarheden bloot en dat helpt de band tussen jou en je mentor te versterken.
- Zorg voor een sterke betrokkenheid van de mentees. De belangrijkste reden waarom omgekeerde mentorprogramma’s mislukken is dat de leidinggevenden geen prioriteit geven aan de relatie. Na een paar geannuleerde sessies neemt het momentum snel af.
Omgekeerd mentorschap ideeën
Omgekeerd mentorschap kan in vele vormen worden aangeboden.
- Organiseer kleine groepsdiscussies rond een onderwerp of trend. Tijdens Ormit talent traineeships organiseren we “Perspective Challengers” waar jonge trainees het senior management uitnodigt om te discussiëren en perspectieven uit te wisselen.
- Wijs specifieke opkomende technologieën of trends toe aan een groep jongere teamleden om deze te onderzoeken en er verslag over uit te brengen aan je organisatie in een lunch-en-leer format.
- Koppel meer ervaren mentees aan jongere mentors en stimuleer een maandelijks één-op-één kader voor mentoring.
Probeer een paar van deze formats uit, zoek uit wat voor u het beste werkt, en ga ervoor.