|

Hoe creëer je duurzame impact tijdens een project? 

Zeven tips van onze trainee Jens Dierckx

Impact. We willen het allemaal. Weten dat wat we doen ook meerwaarde en invloed heeft, belangrijk is. Maar hoe doe je dat? Want impact willen en impact hebben, het is niet hetzelfde. Tijdens zijn eerste project bij AkzoNobel is management Trainee Jens Dierckx erin geslaagd. Benieuwd naar zijn zeven tips om duurzame impact te creëren?

Ormit Talent Jens Dierckx

Tip 1: Durf jezelf in vraag stellen 

Als je impact wil creëren, stel jezelf dan geregeld in vraag. Weet wel dat er geen kant en klaar antwoord is op je vraag. Laat staan een oplossing. Ook Ormit Talent is niet dé oplossing. Je krijgt er wel een fundament mee om jezelf en je omgeving te verbeteren. Je leert kritisch naar jezelf kijken.

Uiteraard kan je niet van vandaag op morgen veranderen. Maar je coach helpt je wel bij de next step: hoe ga ik mijn inzichten omzetten in de praktijk? Hoe ga ik toepassen wat die zelfreflectie mij heeft geleerd?

Tip 2: Zoek niet naar shortcuts

Impact creëren vraagt tijd. Er is geen lift naar succes, je moet de trap nemen. Om de impact op mijn project te kunnen hebben, heb ik acht maanden gewerkt, geobserveerd, verbeter punten gezien. Met onbekende tools werken zorgt zeker voor een enorme leercurve. Maar je onderschat ook gemakkelijk de tijd die nodig is om een tool goed te leren beheersen. Neem dus de tijd om te leren, om kennis op te doen. En reken die leertijd ook mee in je planning. De tijd die je oorspronkelijk “denkt” nodig te hebben (inclusief leertijd)? Doe die gerust maal 2.

Tip 3: Laat je voetstap na op de maan 

De aandacht die Ormit Talent geeft aan persoonlijke ontwikkeling was ook dé reden om voor deze organisatie te kiezen. Feedback geven en ontvangen, communicatie, … Bij Ormit Talent komt het op de 1ste plaats. Bij andere bedrijven komt het dikwijls pas later in je carrière aan bod.

De focus op persoonlijke ontwikkeling zorgt er ook voor dat je je eigen ambitie voedt. Als trainee ga je niet enkel naar je project om een probleem op te lossen. Je wil er ook effectief een “legacy” nalaten. Alleen als je dat kan doen, dan creëer je meerwaarde.

Een groot verschil ook voor de klant. Door bij Ormit Talent aan te kloppen doet die meer dan enkel “body shoppen”.  De klant gaat echt op zoek naar added value. Ook al blijven we als Ormit Trainee maar een beperkte tijd. Door onze ambitie om een legacy na te laten, creëren we duurzame meerwaarde. We laten onze voetstap na op de maan…

Tip 4: Verbeter de wereld, begin bij je klant

Als nieuwkomer bij de klant, heb je een frisse blik.  Tijdens mijn opdracht merkte ik al gauw dat er ontzettend veel geld naar marktdata ging. Een immense stroom aan gegevens, die ze niet altijd even efficiënt gebruikten. Ik heb al deze data uit verschillende bronnen in een dashboard samengebracht en getransformeerd. Om die tot slot te kunnen analyseren met behulp van visualisaties. Zo heb ik de bestaande data, manieren van werken, … gecombineerd tot iets nieuws. En daar moest ik niet eens het warm water voor uitvinden.

Zo heb ik mijn steentje kunnen bijdragen. Met mijn frisse blik gekeken wat er allemaal beschikbaar was. Vastgesteld wat beter kon. En dan mijn stoute schoenen aangetrokken om mijn plan voor te stellen. Mét resultaat. Een betere klant. En misschien op die manier ergens ook een betere wereld.

Tip 5: Stel slimme vragen

Uiteraard was het niet de hele tijd rozegeur en maneschijn. Er waren heel wat technische challenges. Maar ook het stakeholder en expectations management vond ik best wel moeilijk. Je kan het niet maken om je beloftes niet na te komen. Je moet dus een goed inzicht krijgen in wat mensen belangrijk vinden. Waar ze nood aan hebben. Daar kan je dan je plan en je beloftes op afstemmen.

Hoe doe je dat? Door met de verschillende departementen apart te gaan samenzitten. Zo heb je kleine groepen waar iedereen input kan geven. Wat is goed? Wat kan verbeterd worden? Wat zou een ideaalbeeld zijn? Je moet niet persé zelf de expertise hebben. Je moet wel mensen aan het denken kunnen zetten. En dat doe je dus door slimme vragen te stellen.

Tip 6: Werk op de juiste competencies

Het Ormit  Talent Leiderschapsmodel heeft me erg geholpen in mijn project. Dat model bestaat uit verschillende bouwstenen: “Kennis van zaken hebben”, “Managen van processen”, “Think & Act outside in”, “Verbinding maken” en “Persoonlijk Leidershap”.  Ormit Talent heeft al die bouwstenen vertaald naar observeerbare competenties. Samen met mijn coach en de klant hebben we goed nagedacht. Welke competenties zijn nodig om van het project een succes te maken? Hoe kan ik die in de praktijk toepassen? Samen met de klant hebben we ook geëvalueerd: wat gaat goed? Waar kan nog aan gewerkt worden?

 

 

Door te werken op competenties als “stakeholder management” heb ik echt meer inzicht gekregen in de business. De verschillende stakeholders gaven me elk hun interpretatie of perspectief op de data. Ze hebben me gestimuleerd om uit te zoomen en die verschillende perspectieven duidelijk naast mekaar te zien. Zo leer je wat de verwachtingen zijn en kan je beginnen bouwen aan een oplossing. Op weg naar die oplossing moet je je stakeholders goed blijven informeren. Zo zorg je ervoor dat iedereen met je oplossing aan de slag kan.

Meeting

Tip 7: vertrouwen vraagt verbinding

Vertrouwen kan je niet opeisen. Je moet eraan werken. Zoals de Nederlanders zeggen: vertrouwen komt te voet, maar vertrekt te paard. Door te werken aan dat stakeholder management kon ik meteen ook zorgen voor vertrouwen. Er is vandaag vaak nog een grote kloof tussen mensen van de business en mensen van de technische (IT/Data) kant. Beide partijen spreken niet altijd dezelfde “taal”. Dit creëert die gap.

Om echt duurzame impact te kunnen hebben, moet iedereen op dezelfde golflengte zitten. Goed stakeholder management en een goede communicatie zijn nodig om iedereen te aligneren. Te verbinden. En zo te werken aan vertrouwen. En dit is net wat je bij Ormit Talent ook leert. Daar gaat het ontwikkelen van future leaders over. Zorgen dat je de link tussen de verschillende afdelingen kan maken. De verschillende belangen, perspectieven en noden connecteren. Om impact te hebben moet je dus het verbindingsstuk kunnen zijn.

Ontdek onze andere cases

Bouwen aan de supply chain van morgen

Ormit Talent en ArcelorMittal sloegen de handen in elkaar om toekomstige leiders te vinden die deze multinational kunnen helpen Industry 4.0 in te gaan. Lees de voordelen volgens een alumni van dit traineeship.

Hoe Camille een frisse wind liet waaien door haar opdracht bij Vinçotte

Momenteel werken ze aan ‘Vinçotte 3.0’, waarbij alle bedrijfsprocessen van Vinçotte draaien zonder de minste hapering. Deel van het projectteam: Ormit Talent Camille Dils.

ArcelorMittal zet een dedicated traineeship op met Ormit Talent

Om het business team te versterken en de continuïteit op lange termijn te waarborgen, heeft ArcelorMittal Ormit Talent gevraagd een dedicated traineeship op te zetten.