Scrum en agile werken bij BNP Paribas Fortis:
de inzichten van Bart en Oumaima
Voor BNP Paribas Fortis is het noodzakelijk om succesvol te zijn én te blijven. Want de noden veranderen, de consumenten worden veeleisender en digitale ontwikkelingen staan niet stil. Daarom kozen ze voor een agile organisatiestructuur. We spraken met Oumaima Bougrine en Bart Evenepoel over de rol die zij hier als scrum master in spelen en hebben het over de verscheidenheid van hun functie.
Scrum binnen agile werken, is eigenlijk een projectmanagementmethode waarmee de samenwerking binnen teams opgevolgd wordt. “We identificeren feedback en problemen heel snel, waardoor we in staat zijn om alles in een sneltempo op te lossen. Want uiteindelijk werken we er allemaal hard voor dat onze klanten het beste hebben” , vertelt Oumaima.
Een mix als coach, facilitator, people en projectmanager
De scrum master voorziet de teams van een welgekomen mix tussen people en deliver management om snel te kunnen reageren op veranderende noden van de klanten. Scrum master is trouwens een zeer gevarieerde job en dat blijkt heel duidelijk uit verschillende quotes van onze scrum masters.
Bart en Oumaima zien er als scrum master vooral op toe dat hun team onderling goed samenwerkt. “Een beetje zoals een puzzel”, vertelt Bart. “Scrum is geen rocket science, maar als scrum master moet je bewaken dat je mensen concreet naar iets toewerken. Zo zoeken we continu naar manieren om alle puzzelstukjes te leggen op een manier waar iedereen zich goed bij voelt. Daarbij is het belangrijk dat elk teamlid hun eigenheid en manier van denken behoudt. Zo eindigen we met een mooie puzzel, waarvan alle stukken in elkaar passen”. Maar als scrum master moet je je uiteraard ook aanpassen aan het team waarin je werkt. “In sommige teams is elke sprint een oplevering, in andere is het slechts een klein onderdeeltje”, vult Oumaima aan.
Volgens Oumaima zijn er verschillende taken weggelegd voor de scrum master: “Coaching, conflictbeheersing, change management, (kwartaal)planning, risicobeheer, faciliteren van moeilijke gesprekken en nog zoveel meer. Als scrum master ben je eigenlijk verantwoordelijk voor alles wat met het team zou kunnen gebeuren”. Wil dat dan zeggen dat je overal kennis van moet hebben? Absoluut niet. “Ikzelf had bijvoorbeeld niet eens een achtergrond in IT toen ik hier begon enkele jaren geleden. Komt er een technisch onderwerp ter sprake waar de ontwikkelaar veel meer over weet dan de scrum master? Dan betrekken we die persoon bij het project om nadien alles begrijpelijk uit te leggen. Zo beperken we de overlegmomenten tot vaste tijdstippen, zodat iedereen zich kan focussen op de eigen taken. Heeft iemand hulp nodig, dan helpen we wel waar nodig.”
A day in the life of … a scrum master
Planning, review en verfijning
Bij het begin van een sprint (of deelproject), maken de scrum masters samen met de product owner de planning op. Ze bepalen de prioriteiten voor de teams, zodat iedereen perfect weet wat de sprint moet opleveren binnen welke termijn. Vaak gaat dit over een periode van twee weken.
Daily stand-up
Zodra de rode draad bepaald is, schiet de sprint uit de startblokken. “We starten elke dag met een stand-up en stellen meestal drie vragen aan het team. Wat heb je gisteren gedaan, wat ga je vandaag doen en waar loop je vast. Op die manier kunnen we actie ondernemen als er problemen zijn. Of delen we extra werk uit wanneer er niet genoeg op het bord van de teamleden ligt”, gaat Bart verder. Doorheen de dagen die volgen, gaat iedereen aan het werk met de eigen taken. De scrum master werkt de administratieve to do’s af en kijkt hoe de taken in de planning bewegen. Is er iets opvallends, blijft een taak liggen of hebben teamleden feedback nodig? Dan snelt de scrummaster te hulp om die problemen te identificeren.
Sprint review en terugblik
Zit de sprint erop? Dan is het volgens Bart belangrijk om te reflecteren over de afgelopen weken. “Via constante feedbackloops kijken we of we op het juiste tempo bezig zijn om de doelen te behalen. Nadien blikken we terug en evalueren we de samenwerking van de sprint. Wat hebben we gedaan en wat kon beter? De scrum masters definiëren dan acties voor verbetering die van pas komen in de volgende sprint.”
Kan iedereen scrum master worden?
Zeker! “Als scrum master moet je eigenlijk de teamspirit van jouw team positief beïnvloeden. Je moet in staat zijn om je team van dag tot dag te managen, en daarbij rekening te houden met de verschillende persoonlijkheden”, vertelt Oumaima. Bart gaat akkoord en vult aan dat scrum masters balanceren tussen het menselijke, de teamspirit en de strategische visie van de bank. De agile mindset vraagt trouwens ook om continue verandering. Wil je als scrum master doorgroeien naar een ander team, dan is dat zeker een optie. Want elk team heeft andere dynamieken waardoor je als scrum master altijd blijft bijleren.
De allerbelangrijkste skill volgens Bart? “Ongetwijfeld de can-do mentaliteit. Problemen samen aanpakken, energie pompen in een groep en een dosis assertiviteit aan de dag brengen. Met de juiste mindset geraak je heel ver, de andere zaken leer je on the job. Je krijgt bij BNP Paribas Fortis echt de tijd om te groeien en leert na verloop van tijd hoe je mensen in het grotere verhaal meetrekt”.
Twijfel dus absoluut niet over een job als scrum master als je nu nog weinig ervaring hebt. Met de juiste mindset, nodige opleidingen en workshops word je dé geknipte persoon voor deze functie.
Zin om zelf aan de slag te gaan als scrum master bij BNP Paribas Fortis?
In ons ‘Scrum Master Traineeship bij BNP Paribas Fortis’ leer je alles om een goede scrum master te worden. Klaar voor dit boeiende traineeship boordevol coaching, opleidingen en doorgroeimogelijkheden?