|

Routine houdt goede beslissingen tegen: hoe kan ik dat voorkomen? 

Wedden dat je op sommige domeinen een echte expert bent? Mensen weten dat ze op jouw expertise kunnen rekenen en je geeft dan ook altijd gepast advies wanneer daar om gevraagd wordt. Maar wat als een groentje soms een betere oplossing voorstelt? Was je maar zelf met die oplossing gekomen

 

Als ervaren rot is het soms slim om deze ‘rookie smart’ mentaliteit aan te nemen en jouw automatische piloot even uit te schakelen. Maar wat is deze mindset en hoe kan je situaties die routine zijn geworden met een andere blik bekijken?  

Ervaring is niet altijd een voorspeller voor succes

 

Het is niet omdat jij ervaring hebt, dat je altijd het succes kunt voorspellen. Integendeel. Soms resulteert ervaring in blinde vlekken: je gaat nieuwe kansen aanpakken met intuïtie. Helaas leidt dat niet altijd tot de beste oplossingen. Onze hersenen stoppen met werken zodra een gewoonte is gevormd. Daardoor is het soms moeilijk om open te staan voor nieuwe informatie en anderen bij beslissingen te betrekken. De mentaliteit van jonge talenten kan dan al eens welgekomen zijn om dit probleem te vermijden. 

‘Rookie smart’, een interessante mentaliteit

Nieuwe talenten in het team zijn goed in de mobilisatie van problemen. Hoe? Waarom? Dankzij een gebrek aan ervaring, kunnen ze kennis en vaardigheden van anderen makkelijk verbinden. Ze stellen  oplossingen voor waar ervaren teamleden nog niet aan dachten. Dit heeft uiteindelijk een invloed heeft op de prestaties van het voltallige team. Leiderschapsgoeroe Liz Wiseman noemt deze manier van denken en werken ‘rookie smart’.  

‘Rookie smart’ is een mentaliteit die je kunt aanleren om ook als ervaren medewerker een verschil te maken in je team bij belangrijke beslissingen. Wie deze mindset aangaat, zal een grotere invloed hebben op de prestaties van afzonderlijke medewerkers. Want een beginneling kan dit als de beste. Hoe kan je nu als ervaren medewerker deze mindset adopteren?  

Van backpacker tot settler

 

Een ‘rookie smart’ mindset is te herkennen aan vier soorten gedrag: 

 

  1. Backpacker: heeft niets te verliezen en reist de wereld rond zonder bagage. Dit zorgt voor ruimte en vrijheid om nieuwe kansen (en plaatsen) te ontdekken. 
  2. Jager-verzamelaar: houdt de omgeving in de gaten en vraagt advies aan anderen. 
  3. Vuurmeester: neemt kleine en berekende stappen, beweegt snel en vraagt voortdurend feedback om op het juiste pad te blijven. 
  4. Pionier: begeeft zich op onbekend en ongemakkelijk terrein, improviseert en werkt onvermoeibaar door. 

 

Maar er zijn ook tegenhangers die nieuwe perspectieven kunnen blokkeren: 

 

  1. Keeper: vertrouwt op eerdere successen en aanpakken om zo de status quo te handhaven. 
  2. Lokale gids: kent zijn of haar omgeving, is niet op zoek naar nieuwe informatie, blijft dicht bij wat bekend is en geeft advies. 
  3. Marathonloper: voelt zich capabel en loopt een race in een gestaag tempo. Hij of zij vertrouwt op de automatische piloot bij het nemen van beslissingen, zonder anderen daarbij te betrekken. 
  4. Settler: blijft in zijn of haar comfortzone, volgt processen en methoden die al goed zijn gebleken. 

Hoe kan je zelf nieuwsgierig zijn?

We herkennen deze gedragspatronen allemaal. In de ene situatie vertonen we misschien ‘groentjesgedrag’, terwijl we in de andere situatie terugvallen op routines. We hebben als mens de neiging om in onze comfortzone te blijven, waardoor het een bewuste inspanning vraagt om de ‘rookie smart’ mentaliteit aan te nemen. Beseffen dat je vaak op automatische piloot beslissingen neemt, is al het grootste werk. Stel jezelf dus vragen zoals: waarom doe ik dit zo, welke andere scenario’s bestaan er en wat kan ik hier nog leren en laat dat besef binnensijpelen om er vervolgens iets aan te doen. 

Ga na of je vastgeroest zit in je routine

 

Zit je nog in je leergebied of ga je onbewust op zoek naar je comfortzone in bepaalde situaties? In het laatste geval is het belangrijk om op zoek te gaan naar gelegenheden waarbij je niet kan terugvallen op jouw ervaring. Vaak kan je dan niet anders dan opnieuw na te denken over een bepaalde beslissing en ga je handelen als een starter.  

Leer elke dag iets nieuw

 

Door elke dag op zoek te gaan naar nieuwe inzichten en situaties, zal je op termijn meer voldoening halen uit jouw werk. Eens je daarmee begint, blijf je voor altijd een starter en neem je nieuwe uitdagingen vol enthousiasme aan. En oh ja, je bent zo ook altijd op de hoogte van nieuwe trends, wat ook mooi meegenomen is natuurlijk. 

Ervaring is iets positiefs, maar ook iets negatiefs

 

Ervaring helpt je met jouw dagelijks werk, maar weerhoudt je er soms van om het beste uit situaties te halen. Het is een tweestrijd waarbij het riskant kan aanvoelen om uit je comfortzone te treden, maar je daaruit net extra veel voldoening kunt krijgen. Door af en toe het risico op te zoeken en je ‘rookie smarts’ mentaliteit op te zoeken, word je gedwongen om als een beginner te denken en te handelen.  

Eens je die mindset hebt aangenomen, zal je voor altijd een groentje blijven. En zo maak je de beste beslissingen. 

Klaar voor die ‘rookie-smart’ mentaliteit?

 

Ga er dan gewoon voor! Heb je liever een jong talent in je team om zo de ‘rookie smart’ mentaliteit binnen te brengen in jouw organisatie?  

Wij helpen je héél graag bij je zoektocht. 

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy Policy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Meeting

De geheime ingrediënten voor een succesvolle soft-skill training

Hebben uw trainingen wel impact? Als u mensen zou vragen wat ze zich twee weken later herinneren, wat zouden ze dan zeggen? En als u hun gedrag zou observeren, zou u dan veranderingen zien? Hier zijn de 4 elementen die volgens ons nodig zijn om echte leermomenten te creëren die blijven hangen.
Ormit Talent

4 tips om jong talent te ondersteunen 

Leiding geven aan jonge talenten is niet evident. Met de juiste begeleiding en uitdaging geef je jonge talenten alle kansen om een meerwaarde te zijn binnen jouw organisatie.
Ormit Talent brainstormen

Hoe kunnen we de bank zijn voor een wereld in verandering – en dat zo houden?

BNP Paribas Fortis is, om hun baseline te citeren, een bank voor een wereld in verandering. Vandaag lijkt die veranderende wereld meer op een kogeltrein die verankerd zit op een rollercoasterbaan. Het is fintech, techfin, blockchain en disruptie aan alle kanten. Zij rekenen op de talenten van Ormit Talent voor een frisse kijk op de zaken.

Consultancy zonder nadelen

5 redenen waarom je geen gewone consultant wil (en evenveel redenen waarom je een buitengewone consultant moet inhuren)