|

4 tips om jong talent te ondersteunen

Ervaren collega’s met een zin en nieuwsgierigheid naar jong talent zijn de sleutel tot succes voor jouw organisatie. Wanneer deze talentvolle collega’s hun ervaring en wijsheid combineren met de leergierige, speelse en bescheiden houding van een starter, ontdek je snel zijn of haar potentieel. Maar hoe bied je starters een zo goed mogelijke ondersteuning binnen jouw onderneming? Wij geven je 4 tips om jong talent te ondersteunen waar je snel mee aan de slag kan.  

Leiding geven aan jonge talenten = kitesurfen

Eigenlijk is leiding geven een beetje als kitesurfen: een alerte kitesurfer houdt de lijn stevig vast, wendt die af en geeft net genoeg spanning om de vlieger op te laten stijgen. Als manager weet je dan ook wanneer het nodig is om jong talent in toom te houden, maar laat je hen op de juiste momenten los. Lees hier hoe wij ons leiderschapsmodel implementeren.

Er zijn enkele manieren om erop toe te zien als manager dat nieuwe medewerkers hun talenten optimaal benutten. Met de volgende vier effectieve methoden, geef je hen de kans om verder te groeien.

Ormit Talent
01

Helder kader en duidelijke richting

Om een project of taak tot een goed einde te brengen, is het essentieel om het jong talent in te lichten over de context waarin ze zullen navigeren. Leg daarna de kaarten op tafel over welk resultaat je van hen verwacht. Verbind de talenten met de deskundigen die de juiste input én begeleiding kunnen geven en maak hen vervolgens duidelijk dat je er voor hen bent mocht er iets mis gaan. Op die manier zorg je voor een veilige basis waaruit de talenten kunnen experimenteren en hun potentieel kenbaar kunnen maken.  

Weet je niet goed hoe dat kan? Begin alvast door één of twee vaste check-in momenten per week vast te leggen waarin het jong talent de leiding neemt. Ze krijgen hiermee de ruimte om te zeggen waar ze mee bezig zijn, waar ze tegenaan lopen en wat ze geleerd hebben.

Ormit Talent groep mensen
02

Verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Als leider is het belangrijk om jonge talenten de volledige vrijheid te geven om een project aan te pakken. Wanneer je verantwoordelijkheid en eigenaarschap uit handen geeft, bied je een starter de kans om een steile én succesvolle groeicurve te realiseren. Daarom is er voor managers een belangrijke rol weggelegd. Zij moeten starters voldoende ruimte geven waar ze zelf fouten mogen maken. Uiteindelijk leren ze daar het meest uit. Hiervoor is een traineeship geschikt. Wil je van deze optie gebruik maken? Maak een impact met Ormit Talent!

Ormit Talent brainstorm
03

Uitdagingen op maat

Ga op zoek naar uitdagende opdrachten. Breng de noodzaak om uit de comfortzone te treden in evenwicht met een eventuele risicofactor. Doe dit zowel voor het individu als voor zijn of haar omgeving en de starter krijgt gegarandeerd energie van de opdracht. Want mensen die energie krijgen door iets bij te leren, leveren het beste werk af. Uiteraard vereist dit een goed inzicht in de kwaliteiten en mogelijkheden van een individuele medewerker. Ga dus in gesprek met jouw jong talent, zet ze in op hun kracht en pluk de vruchten van hun motivatie en inzet.

Ormit Talent
04

Koorddansen met een vangnet

Talenten die buiten hun comfortzone werken, zijn aan het koorddansen. Af en toe wiebelen ze en vallen ze van het koord af. Een sterke leider zet de talenten op dat koord, geeft hen regelmatig feedback en zorgt ervoor dat ze zacht opgevangen worden bij een mogelijke val. En de beste vangnetten? Dat blijken ervaren collega’s te zijn. Starters met geroutineerde medewerkers verbinden, is voor managers een heel belangrijke taak. Maar onthoud dat je verantwoordelijk bent om de talenten op koers te houden door hen goed te begeleiden en de feedbackcultuur in stand te houden. 

Laat talenten op ontdekkingstocht gaan

Laat jonge talenten dus zelf hun potentieel ontdekken en vang hen op waar nodig. Maak werk van een passende leiderschapsstijl en binnen de kortste keren vormen de jonge talenten een grote meerwaarde voor jouw organisatie.  

Wil je meer weten over de verschillende leiderschapsstijlen?

 

Download:

Ontdek jouw leiderschapsstijl

Nieuwsgierig? Lees ook onze andere blogs:

De kracht van omgekeerd mentorschap 

Jonge starters brengen nieuwe vaardigheden en expertise mee. Ze bieden frisse perspectieven waar jij en andere gevestigde collega’s hun voordeel mee kunnen doen. Omgekeerd mentorschap speelt een cruciale rol in het uitwisselen van deze kennis. 

Routine houdt goede beslissingen tegen: hoe kan ik dat voorkomen?

Als ervaren rot is het soms slim om deze ‘rookie smart’ mentaliteit aan te nemen en jouw automatische piloot even uit te schakelen. Maar wat is deze mindset en hoe kan je situaties die routine zijn geworden met een andere blik bekijken?  
Ormit Talent Trainees in meeting

Waarom onervaren talent goed is voor je organisatie

Jonge, onervaren starters presteren vaak beter dan jouw huidige, ervaren collega’s. Benieuwd waarom onervaren trainees zo succesvol zijn? Ontdek het hier